Primaria Timisoara iarta de datorii mii de contribuabili. Le-a publicat CNP-urile pe site!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
13Comentarii
Primaria Timisoara iarta de datorii mii de contribuabili. Le-a publicat CNP-urile pe site!
© TION - Primaria Timisoara iarta de datorii mii de contribuabili. Le-a publicat CNP-urile pe site!
Reprezentanții Primăriei Timișoara vor să ierte de datorii mii de contribuabili. Autoritățile locale se pregătesc să anuleze toate creanțele fiscale mai mici de 40 de lei, motivând că ar avea cheltuieli mai mari dacă ar încerca să recupereze banii respectivi. Valoarea totală a creanțelor este de aproape 260.000 de lei, aproximativ 57.000 de euro. În cazul persoanelor fizice, oficialii municipalității au făcut publice, pe site-ul instituției, toate numele şi CNP-urile timişorenilor cu datorii sub 40 de lei!

Un proiect de hotărâre privind anularea creanțelor fiscale mai mici de 40 de lei existente în sold la data de 31 decembrie 2013 se va regăsi pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara de marți.

Valoarea totală a acestor creanțe este de 259.203 lei potrivit calculelor făcute de autoritățile locale.
Reprezentanții municipalității timișorene spun că, potrivit Codului de Procedură Fiscală, aceste creanțe pot fi anulate, mai ales că dacă ar încerca să recupereze datoriile cheltuielile ar fi mai mari.

„Anularea acestor obligaţii restante se justifică prin raportare la acele situaţii în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poştă, sunt mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite, cheltuielile legate de comunicarea somaţiei prin poştă fiind suportate de către organul fiscal. Executarea silită a contribuabililor care au restanţe la bugetul local presupune o serie de cheltuieli materiale, de personal, cheltuieli poştale efectuate în vederea comunicării actelor administrative emise în vederea executării silite care depăşesc valoarea de 40 lei”, motivează autorităţile locale în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Cele mai multe creanţe de acest gen sunt în cazul persoanelor fizice – valoarea totală este de 248.034 lei, restanţele fiind de la 1 leu la 40 de lei pentru concesiuni, impozite pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport. Oficialii primăriei au publicat toate numele acestor persoane fizice şi codurile numerice personale pe site-ul instituţiei, date cu caracter personal, într-o anexă la proiectul de hotărâre.

„Anexa nu a fost publicată de Direcţia Fiscală, nu noi publicăm documentele pe site-ul primăriei. Eu în anexă trebuia să spun despre ce contribuabil este vorba, dar omul trebuie să știe că a scăpat de acele debite. Nu le-am dat adrese sau altceva… Toate creanțele mai mici de 40 de lei se dau la scădere, sunt niște rămășițe pentru care executarea ar fi mai scumpă. Sunt provenite din recalculări, sunt debite a căror valoare se situează sub 40 de lei. În fiecare an am avut treaba asta”, spune şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.

Dezvăluirea unor date cu caracter personal, cum ar fi CNP-ul, este interzisă potrivit legii. Prelucrarea acestor date, inclusiv dezvăluirea către terţi, se poate face numai dacă persoana vizată şi-a dat în mod expres consimţământul, dacă prelucrarea este prevăzută în mod expres de o dispoziţie legală sau, în alte cazuri, cu avizul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, şi numai cu condiţia instituirii unor garanţii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.

Secretarul primăriei, Ioan Cojocari, spune că datele respective nu ar fi trebuit să fie făcute publice. „Cine le-a publicat? Sigur că sunt date cu caracter personal. Dar nu e sancţiune pentru treaba asta… Eu le-am pus să nu le publice, să nu le dea nici la consilieri”, a afirmat Cojocari.

În cazul persoanelor juridice, valoarea totală a creanţelor sub 40 de lei existente în sold la 31 decembrie este de 11.169 lei.

UPDATE. Anexa cu numele persoanelor fizice și CNP-urile, la fel ca și anexa cu persoanele juridice având creanțe sub 40 de lei, care erau atașate proiectului de hotărâre, au fost șterse de pe site-ul Primăriei Timișoara în cursul zilei de luni.

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor