Primăria ia credit de peste 40 de milioane de euro, timișorenilor nu le pasă

De Roxana Deaconescu
15Comentarii
Primăria ia credit de peste 40 de milioane de euro, timișorenilor nu le pasă
© Tion: Primăria ia credit de peste 40 de milioane de euro, timișorenilor nu le pasă
Timișorenii nu au fost deloc curioși să participe la dezbaterea publică organizată de primărie pentru creditul de peste 40 de milioane de euro. Proiectul trebuie să treacă de plenul consiliului local, iar Robu spune că împrumutul va ajuta municipalitatea să economisească, pentru câțiva ani.

Primăria Timișoara vrea să împrumute 203 de milioane de lei „pentru refinanțarea unor împrumuturi contractate de către Municipiul Timișoara, în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale”. Proiectul a fost publicat încă din luna august pe site-ul primăriei, iar dezbaterea publică de joi, de la ora 12, a fost anunțată cu doar două zile înainte.

În sala de consiliu a primăriei au venit doar primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, șefa Direcției Economice din PMT, trei consilieri locali – Adrian Orza (independent), Laura Chindriș (ALDE) și Lucian Căldăraru (PNL), un reprezentant al Clubului Seniorilor, reprezentanta unei asociații a pacienților și câțiva funcționari publici. Au lipsit cei care au solicitat dezbaterea publică.

Dacă ar fi participat la dezbatere, timișorenii ar fi aflat că împrumutul care va fi contractat de primărie va fi folosit pentru refinanțarea creditelor vechi.

„Ne-ar ajuta să achităm ce a mai rămas de achitat din creditele mai vechi pe care le avem și ne-ar crea posibilitatea să facem lucruri mai multe, care sunt atât de necesare orașului, pentru noi, trăitorii acestui oraș”, a explicat primarul Robu.

Se discută de mai bine de un an despre acest credit, însă raportul de specialitate al proiectului, semnat de Direcția Economică, scoate în evidență lucruri interesante.

„Conform concluziilor Raportului emis de către Consultant, realizarea dezideratelor rezultate din obiectivele asumate generează următoarele provocări care impun soluții de finanțare: imposibilitatea Primăriei Municipiului Timișoara de a contracta datorie publică suplimentară, având în vedere faptul că plafoanele de trageri de la nivelul CAIL au fost deja epuizate pentru anii 2019 și 2020, și nevoia imperioasă de a asigura un spațiu de cash investițional, determinată de evenimentele anului 2021 – Timișoara Capitală Culturală Europeană”, se arată în documentele primăriei.

Edilul șef spune că formularea este una nefericită și că nu ar avea legătură cu primăria.

„Acea comisie de aprobare a creditelor (CAIL, comisia de aprobare a împrumuturilor locale – n.r.), în momentul în care are, pe țară, atins plafonul de 30% (maximul permis pentru îndatorarea UAT-urilor – n.r.) sau e pe aproape, spune «Stop». Ei își eșalonează cât aprobă. Dacă alții au depus o cerere de credit, având 20% datoria, înaintea noastră, care aveam doar 8%, li s-a aprobat celor cu 20% și nu nouă. E redactat ambiguu, se poate înțelege că Primăria Timișoara ar avea o problemă. Nu primăria are o problemă, dar se poate înțelege și așa. Primăria este în imposibilitate, dar nu datorită ei, ci datorită sistemului național de creditare. Noi nu avem nicio problemă, avem 10%”, a precizat Robu pentru TION.

Cu ce ne ajută creditul pentru TM2021

Edilul-șef spune că împrumutul de 203 milioane de lei va ajuta, indirect, și TM2021, proiectele asociației pentru anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană.

„Creditul ne despovărează de obligația de a plăti lună de lună peste 10 de milioane de lei. Vom avea o perioadă de grație, în care plătim mai puțin rambursările. Luăm acești bani acum, plătim datoria pe care altfel ar trebui s-o plătim lună de lună, cu tot cu costurile de rambursare. Apoi avem o perioadă în care nu mai trebuie să plătim sumele astea foarte mari și banii aceia, pe cash flow-ul nostru, îi putem folosi pentru pregătirea orașului nostru pentru 2021. Deci împușcăm doi iepuri: pe de o parte, e o economie de circa 7 milioane de lei și, pe de altă parte, ne asigurăm că în perioada asta, în care avem atâtea de făcut pentru Capitală Culturală, putem pompa banii acolo”, explică Robu.

Cum se împart banii

Municipalitatea a plătit 20.000 de euro pentru consultanță financiară firmei Thepesia Corporate Advisory din București, care a propus ca banii împrumutați să fie folosiți pentru refinanțarea creditelor vechi ale primăriei. Au fost identificate patru contracte de finanțare care vor face subiectul unei refinanțări.

Potrivit proiectului de hotărâre care urmează să intre iarăși în atenția Consiliului Local Timișoara, creditul va fi folosit pentru refinanțarea împrumutului intern contractat de la BCR cu nr 48/29.10.2010, sold la data 30.06.2019 – 4.687.491 euro; pentru• refinanțarea împrumutului intern contractat de la BCR cu nr 13/15.02.201, sold la data 30.06.2019 – 10.416.666 lei; pentru refinanțarea împrumutului intern contractat de la Ministerul Finanțelor cu nr. 592799/08.11.2018, sold la data 30.06.2019 – 98.438.274 lei și pentru refinanțarea împrumutului contractat de la International Finance Corporation din 4 martie 2014, sold la data 30.06.2019 – 72.800.000 lei.

Așadar, primăria are datorii de aproape 200 de milioane de lei și 4,6 milioane de euro, care vor fi acoperite cu acest credit. Analiza făcută de Thepesia Corporate Advisory spune că principalele condiții ale facilității de refinanțare pentru Lotul 1 sunt: 15 ani perioadă de rambursare, dobânda Robor 1 lună + margine de maxim 1,5% și rate de capital inegale , iar pentru Lotul 2: 20 de ani perioadă de rambursare, dobânda Robor 1 lună + margine de maxim 1,5% și rate de capital inegale.

Primarul este mandatat de consiliul local să negocieze și să semneze în numele și pe seama orașului contractul de împrumut intern, acordul de garantare, precum și alte documente referitoare la contractarea creditului.

Articole pe aceeași temă:

Aproape oficial: Primăria ia creditul de peste 40 de milioane de euro. Ce face cu banii!15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor