Plata taxelor si impozitelor locale in 2016, la Timisoara. Cand isi deschide portile Directia Fiscala?

De Roxana Deaconescu
1Comentariu
Plata taxelor si impozitelor locale in 2016, la Timisoara. Cand isi deschide portile Directia Fiscala?
© Plata taxelor si impozitelor locale in 2016, la Timisoara (foto: arhiva)
Am intrat și în anul 2016, iar unii contribuabili se gândesc deja la plata dărilor către bugetul local, să-și ia o grijă de pe cap. Direcția Fiscală din Timișoara își va relua programul cu publicul începând de săptămâna viitoare, de luni, 11 ianuarie. Tot atunci se pot plăti și taxele si impozitele.


Angajații Direcției Fiscale încep să lucreze normal din a doua săptămână din ianuarie. Valoarea taxelor și impozitelor pe anul 2016 a fost aprobată încă din luna octombrie de consilierii locali. Anul acesta, unii proprietari plătesc puțin mai mult impozitul pe locuință, iar cei care nu își îngrijesc terenurile și casele riscă să intre la supraimpozitare, conform noului Cod Fiscal, dar abia de anul viitor. Mai mult decât atât, timișorenii care locuiesc în clădiri monumente istorice nu mai sunt scutiți de plata impozitului, ca până acum. În plus, dacă nu-și îngrijesc imobilele, riscă să plătească și ei un impozit de cinci ori mai mare decât ar plăti în mod normal.

În noul Cod Fiscal se face o distincție clară între imobilele rezidențiale și cele nerezidențiale, renunțându-se la persoane fizice și persoane juridice. Astfel, cei care folosesc imobilele ce le dețin ca și locuințe sau le închiriază pentru locuințe plătesc un impozit asemănător cu cel din anii trecuți, calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Contribuabilii care închiriază însă imobilele ce le dețin unor societăți comerciale vor plăti mult mai mult, impozitul fiind calculat prin aplicarea cotei de 0,6% asupra valorii impozabile a locuinței sau a clădirii în cauză.

În continuare, cei care își achită dările către bugetul local cu anticipație, adică integral pentru tot anul, până în 31 martie, beneficiază de reducere de 10%.

Cum se aplică supraimpozitarea?

Supraimpozitarea nu se aplică de anul acesta, așa că cei care dețin imobile degradate mai au timp să le renoveze pentru a nu plăti un impozit chiar și de cinci ori mai mare.

Pentru ca timișorenii să achite impozite mai mari în cazul în care nu-și îngrijesc proprietățile, clădiri sau terenuri, funcționarii din Primăria Timișoara trebuie să lucreze puțin mai mult, să pregătească o evaluare a tuturor clădirilor din oraș, aflate în stare de degradare. Evaluarea se face după un sistem de calcul, pe bază de punctaje.

Există o diferențiere foarte clară la clădiri, în funcție de o grilă de evaluare a stării imobilelor. Comisia formată la nivelul primăriei va evalua fiecare clădire în parte, făcând referire la degradări minore, medii și majore. Se va ajunge la un punctaj, calculat în funcție de degradările la cornișe, streșini, învelitoare, jgheaburi, burlane, atic și elemente de tinichigerie, precum și în funcție de degradările la fațade – tencuială, zugrăveală, tâmplărie, elemente decorative, la pereți, șarpantă și împrejmuire. Așadar, va rezulta o supraimpozitare cu 300% pentru punctajul între 30% și 59.99%, cu 400% pentru punctajul între 60% și 79,99% și cu 500% pentru cel între 80% și 100%. Potrivit primarului Timișoarei, și cei care stau la bloc vor plăti „Taxa pe paragină”, așa cum a numit edilul-șef supraimpozitarea.

În ceea ce privește terenurile agricole, proprietarii ar urma să achite mai mult abia din 2018, pentru că impozitul pe teren se majorează cu 500% începând cu al treilea an, dacă un teren agricol rămâne nelucrat timp de doi ani consecutiv.

Autoritățile locale spun că va fi emisă câte o hotărâre de consiliu local separată pentru fiecare proprietar în parte.

„Se emite o hotărâre individuală, pentru fiecare proprietar, atât la clădiri, cât și la terenuri, care se aplică din anul următor constatării. În intravilan, dacă constatăm anul acesta, impozitul este majorat pentru anul viitor. La terenuri este aplicabil din 2018, după ce doi ani consecutivi este lăsat neîngrijit terenul respectiv”, explica Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale, atunci când au fost aprobate noile taxe și impozite locale.

Articole pe aceeași temă:

Proprietarii cladirilor monumente istorice din Timisoara nu mai primesc scutire de impozit1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor