Proprietarii cladirilor monumente istorice din Timisoara nu mai primesc scutire de impozit

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
1Comentariu
Proprietarii cladirilor monumente istorice din Timisoara nu mai primesc scutire de impozit
© Proprietarii cladirilor monumente istorice din Timisoara nu mai primesc scutire de impozit (foto: arhiva)
Aleşii locali ai Timişoarei au aprobat, vineri, impozitele şi taxele locale pentru anul 2016. De anul viitor, proprietarii de clădiri monumente istorice nu vor mai beneficia de scutire la plata impozitului. Această scutire era prevăzută până acum prin lege, acum rămâne la latitudinea consiliului local dacă se mai acordă sau nu – iar aleşii timişoreni au spus NU, pentru că mulţi astfel de proprietari şi-au lăsat casele în paragină. Cine locuieşte într-un imobil monument istoric neîngrijit va fi taxat ca atare!

Consiliul Local Timişoara a aprobat, vineri, impozitele şi taxele locale care se vor aplica în municipiu cu începere de la 1 ianuarie 2016, pe anul viitor.

Una din principalele noutăţi este supraimpozitarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi a terenurilor agricole nelucrate.

În acest context, pentru că multe clădiri care au ajuns într-un stadiu avansat de degradare sunt imobile istorice, s-a ajuns la eliminarea scutirilor care se acordau până acum la plata impozitului pentru astfel de proprietăţi.

Proiectul de hotărâre care a ajuns în plenul CLT prevedea scutire de impozit pentru clădirile care, conform legii, „sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice”. O prevedere care se bătea cap în cap cu planul autorităţilor locale de a majora impozitele cu până la 500%, din 2016, în cazul clădirilor neîngrijite, multe imobile istorice.

Aşa că s-a ajuns la eliminarea respectivelor facilităţi fiscale.

Consilierul PSD Alfred Simonis a propus într-o primă fază să se facă o diferenţiere între clădirile monumente istorice refăcute şi cele în cazul cărora proprietarii n-au arătat nicio preocupare pentru a le reabilita de-a lungul timpului.

Din ’94 până în prezent, legea excludea de la plata impozitului aceste clădiri. De acum, noul Cod Fiscal ne dă nouă dreptul să stabilim dacă îi taxăm sau nu pe proprietarii acestor clădiri. Ar trebui făcută o delimitare clară între proprietarii de monumente istorice care în decursul celor 21 de ani au făcut lucrări de reabilitare şi cei care n-au făcut nimic şi au beneficiat şi ei de aceasta gratuitate. Să-i tratăm egal nu este corect, vă propun să vedem care este formula juridică prin care să scutim în continuare de la impozit doar clădirile care au fost reabilitate de proprietari”, a propus Simonis.

I s-a spus că nu se poate aşa ceva.

„Nu putem face o delimitare între imobilele reabilitate sau nu, legea prevede clădiri monumente istorice în ansamblu. 20 de ani a fost într-adevăr suficient pentru cei care au dorit să le reabiliteze. Să tăiem din lista clădirilor scutite de impozit monumentele istorice şi pe viitor să dăm scutiri pe baza lucrărilor efectuate”, a propus un alt consilier, Ştefan Sandu, la fel ca și în cazul lucrărilor efectuate pentru creșterea eficienței energetice.

Şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, a explicat că nu există temei legal nici pentru aşa ceva.

În cele din urmă, tot Sandu a venit cu ideea să se elimine de tot scutirea pentru clădirile monumente istorice şi a fost unanimitate de voturi – toţi aleşii au fost de acord cu propunerea.

Aşadar, din 2016, proprietarii de clădiri monumente istorice nu doar că vor fi obligaţi să plătească şi ei impozite, dar dacă locuinţele lor sunt neîngrijite riscă majorări de până la 500% faţă de cât ar trebui să plătească în mod normal.

Articole pe aceeași temă:

Se voteaza taxele si impozitele pe 2016 – majorari si de 500% pentru cladirile distruse1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor