Program anti-plagiat folosit in toata lumea, implementat si la UV Timisoara

De M. Hoster
Reactualizat la:
6Comentarii
Program anti-plagiat folosit in toata lumea, implementat si la UV Timisoara
© TION: Plagiatorii de la Universitatea de Vest Timisoara vor fi cautati cu un program informatic performant
Universitatea de Vest Timişoara caută soluţii pentru a descoperi plagiatul în lucrările ştiinţifice şi academice. „Hoţii” de texte vor fi căutaţi cu un program informatic de specialitate, care va verifica baze de date importante, va compara documentele inclusiv cu cele existente pe internet, dar şi din reţeaua proprie a universităţii.


Începând cu anul universitar 2014-2015, Universitatea de Vest din Timișoara implementează soluția anti-plagiat Turnitin, liderul mondial în prevenirea plagiatului și în îmbunătățirea abilității de scriere a studenților, beneficiarii fiind peste 15 000 de instituții din 140 de țări.

Turnitin reprezintă o soluție de prevenire și detecție a plagiatului în documente academice și științifice bazată pe analiza conținutului documentelor și corelarea acestora atât cu informații publice disponibile pe internet, cât și cu baze de date online (atât publice, cât și private) sau chiar în intranet-ul instituției beneficiare.

În cadrul Universității de Vest, beneficiarii acestei soluții sunt peste 1000 de cadre didactice și cercetători care desfășoară activități didactice (tutori), precum și 16000 de studenți de licență, master și doctorat. Sistemul permite crearea unui număr nelimitat de tutori și verificarea unui număr nelimitat de documente.

Sistemul Turnitin este implementat în UVT sub forma unui serviciu, ca platformă web integrată cu serviciile curente ale UVT, precum sistemul de autentificare E-UVT, platforma de eLearning Moodle, etc.

Serviciul funcționează destul de uşor. Un tutore se înregistrează în sistem cu disciplinele pe care le predă. La fiecare disciplină pot fi atașate una sau mai multe activități cu termene de realizare, inclusiv termene intermediare. Dintre documentele care rezultă în urma realizării activităților asignate amintim: teme, referate, lucrări de licență, lucrări de dizertație, teze de doctorat. Tutorii pot vizualiza și evalua via Turnitin documentele introduse de studenți. Aceștia din urmă pot încărca documente și vizualiza rezultatele evaluării documentelor proprii.

În plus, alături de pachetul Turnitin, este funcțional și serviciul iTENTICATE destinat în mod special cadrelor didactice și cercetătorilor din UVT în scopul evaluării articolelor științifice înainte de transmiterea lor la reviste sau conferințe. Vor putea fi introduse pe perioada anului universitar un număr de 35 000 de documente.

“Principalul scop al utilizării Turnitin în cadrul UVT este de a-i ajuta pe studenții de la toate ciclurile de studii să redacteze texte oneste, folosind într-o manieră corectă resursele de documentare. Fie că este vorba despre teme, referate sau lucrări complexe de final de ciclu, calitatea tuturor acestor documente redactate de către studenți va crește. Este o soluție utilizată la nivel mondial pe care am dorit-o implementată la UVT, o facilitate pentru cadre didactice, studenți și cercetători”, a declarat Rectorul UVT, Marilen Pirtea.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor