Piata Unirii va avea 20 de terase. Strazile pietonale din Cetate se vor umple de mese si scaune

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
5Comentarii
Piata Unirii va avea 20 de terase. Strazile pietonale din Cetate se vor umple de mese si scaune
© TION: Piata Unirii va avea 20 de terase. Strazile pietonale din Cetate se vor umple de mese si scaune
Liber la terase în Cetate! Timișorenii vor avea unde să se relaxeze anul acesta, pentru că centrul istoric se va umple de mese și scaune. Patronii au voie să-și pună terase în fața punctelor de lucru doar cu acordul vizat de primărie.

Specialiștii Primăriei Timișoara lucrează în prezent la un regulament privind amplasarea și funcționarea teraselor din centrul orașului. Spațiile nu se mai scot la licitație, cel puțin pentru Piața Unirii.

„Referitor la terasele din Piaţa Unirii, în prezent se lucrează la un regulament privind amplasarea şi funcţionarea acestora. În redactarea regulamentului se ţine cont de prevederile existente în documentaţiile proiectului de reabilitare a zonei Cetate, proiect realizat cu finanţare europeană”, ne-au declarat oficialii Direcției de Comunicare din cadrul primăriei.

În Unirii vor fi amplasate 20 de terase, conform contractelor încheiate deja de primărie cu cei care au deschise localuri în zonă și conform proiectului de reabilitare a pieței. Cercurile mari, amenajate din pavaj, nu vor fi ocupate anul acesta, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei. Acestea vor fi scoase la licitație abia pentru sezonul viitor.

Toate străzile pietonale se vor umple însă de mese și scaune, cel puțin acolo unde există baruri, cafenele sau restaurante. Patronii nu au nevoie de aviz special, ci doar de acordul pentru desfășurarea exercițiilor comerciale, care se vizează anual la primărie.

„În centrul istoric, în fața punctelor de lucru care au autorizată activitatea de alimentație publică și care dețin acord pentru desfășurarea exercițiilor comerciale, vizat la zi, vor putea funcționa terase sezoniere”, ne-au mai spus reprezentanții primăriei. Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților comerciale și de prestări servicii a fost adoptat în decembrie 2015 de Consiliul Local Timișoara.

Reguli stricte pentru Piața Unirii

O parte din reguli ar putea proveni chiar din Regulamentul de funcționare al Pieței Unirii, propus de arhitecți în proiectul de reabilitare a centrului istoric. În acesta, specialiștii nu recomandă ca evenimentele culturale ce implică o scenă să fie prevăzute în Piața Unirii, pe fiecare masă va fi o lumânare, iar terasele, recomandate să fie în culori calde, galben sau ocru, vor fi acoperite cu pânze impermeabile.

Mai mult, potrivit documentului, „amenajările sezoniere se vor amplasa de-a lungul fațadelor având o distanță de clădire de maxim 10 metri și un loc de trecere în dreptul fațadei de 1,5 m. Terasele amplasate pe diagonalele Pieței Unirii vor fi poziționate în corelare cu cercurile formate de desenul pavajului și nu vor depăși 15 m în diametru”. Toate terasele vor fi racordate la utilități: apă, canal, electricitate.

Alte reguli gândite de arhitecți spun că „prin proiect se va asigura planeitatea spațiului amenajat cu terase, volumetria de acoperire se va raporta la fațadele clădirilor, învelitoarea va avea structură independentă de fațadele clădirilor și de pavaj și se va realiza din pânze impermeabile și rezistente la intemperii, iar cromatica construcțiilor sezoniere se va încadra în culorile stabilite prin Regulamentul de urbanism și PUZ din Cetate”. Mai exact, terasele vor avea „nuanțe pastelate, culori calde, cu preponderență spre galben și ocru”. Dacă ar fi să ne luăm după regulamentul de funcționare al pieței gândit de arhitecți, pe fiecare masă de la terasele din Piața Unirii va arde câte o lumânare, iar mobilierul va fi din lemn sau metal.

„Iluminatul teraselor nu va prejudicia iluminatul general al Pieţei Unirii şi a străzilor din Cetate prin amplasarea de corpuri cu putere mare. La orele serii, mesele vor fi dotate cu lumânări. Mobilierul va fi din lemn sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirilor şi cu restul elementelor ce alcătuiesc terasa”, se mai arată în regulamentul arhitecților.

Alte articole pe aceeași temă:

Reguli noi pentru cluburile si barurile din Timisoara dupa incendiul din Colectiv. S-a votat regulamentul5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor