Peste 45.000 de familii fără curent și zeci de localități fără apă în Timiș

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
30Comentarii
Peste 45.000 de familii fără curent și zeci de localități fără apă în Timiș
© foto: Cornel Putan
Problemele cauzate de căderile masive de zăpadă din weekend sunt departe de a fi rezolvate. Luni dimineață, la ora 8, 45.000 de clienți nu aveau energie electrică, iar 57 de localități din Timiș erau parțial sau complet nealimentate cu curent. Zeci de localități sunt fără apă. Pompierii au avut aproape 200 de intervenții, printre care una pentru salvarea unei bătrâne rănite după ce acoperișul casei sale s-a prăbușit din cauza zăpezii.

De duminică dimineață și până luni la ora 6, pompierii timișeni au intervenit în 193 de situații de urgență. Au fost chemați pentru degajarea copacilor sau crengilor căzute pe autoturisme și carosabil, până acum 25 de autoturisme au fost avariate.

Salvatorii au mai intervenit și la: „13 degajări cabluri de pe partea carosabilă; un incendiu; un accident rutier; un stâlp căzut; o intervenție degajare persoane înzăpezite pe un drum comunal în localitatea Jena; o intervenție degajare persoană ca urmare a surpării podelei casei, în localitatea Parța (o victima de 70 ani, femeie, preluată de SMURD C); o intervenție în sprijinul SAJ pentru asigurarea accesului în localitatea Stanciova cu o șenilată și un ATPVM din cadrul I.S.U. Mureș (administrare oxigen bărbat, 71 ani); o intervenție în sprijinul S.C. ENEL Distribuție pentru restabilirea alimentării cu energie electrică în localitatea Sacoșu Turcesc cu o șenilată din cadrul I.S.U. Mureș; o intervenție pentru alimentarea cu energie electrică a unui cartier din orașul Făget, respectiv a Stației de Pompieri Făget cu sprijinul unui container tip 4 generator din cadrul I.S.U. Alba; o intervenție pentru alimentarea cu energie electrică a spitalului TBC respectiv a unui cartier din orașul Făget cu sprijinul unui container tip 4 generator din cadrul I.S.U. Arad; o intervenție pentru alimentarea cu energie electrică a stației de alimentare cu carburant LUKOIL Făget pentru asigurarea carburantului necesar pentru spitalele din orașul Făget cu sprijinul unui container tip 4 generator din cadrul I.S.U. Hunedoara; o intervenție pentru alimentarea cu energie electrică a unui cartier din orașul Făget și antene de comunicații cu sprijinul unui container tip 4 generator din cadrul I.S.U. Hunedoara; o intervenție pentru alimentarea cu energie electrică a stației de alimentare cu carburant LUKOIL Coștei cu sprijinul unui container tip 4 generator din cadrul I.S.U. Timiș, ținând cont că în zona Lugoj nu există nici o stație de distribuție carburant disponibilă; o intervenție pentru alimentarea cu energie electrică a uzinei de apa nr.2 Lugoj cu sprijinul unui container tip 4 generator din cadrul I.S.U. Timiș, ținând cont că în zona Lugoj nu mai era apa potabila la rețea”, transmit reprezentanții ISU Banat.

La Lugoj se stă de duminică fără curent și apă, pentru că uzina de apă a rămas fără curent. Reprezentanții ISU Banat au vrut să conecteze un generator primit de la ISU Bihor, însă acesta nu a ajuns din cauza drumului de acces impracticabil.

La ora 6, în Timiș erau în continuare 57 de localități total sau parțial nealimentate cu energie electrică. În total, 45.337 clienți, spun pompierii timișeni după ce au primit raportarea celor de la ENEL.

De asemenea, zeci de localități stau fără apă după codul portocaliu care a fost valabil până duminică la prânz. Este vorba despre: Recaș, Buziaș, Cerna, Făget, Bărăteaz, Bencecu de Sus, Cerneteaz, Bogda, Buzad, Petrovaselo, Stanciova, Herneacova, Bacova, Racovița, Ficatar, Hitiaș, Victor Vlad Delamarina, Herendești, Honorici, Pădureni, Petroasa Mare, pini 2, Pini 1, Visag, Știuca, Dragomirești, Olosag, Zgribești, Boldur, Jabăr, Ohaba Forgaci, Sinersig, Găvojdia, Lugojel, Jena, Chevereșu Mare, Dragșina, Vucova, Traian Vuia, Surducu Mic, Balinț, Bodo, Fadimac, Târgoviște, Curtea Homojdia, Tomești, Belinț, Chizătău, Gruni, Ohaba Lungă, Dubești și Secaș.

UPDATE. Enel anunță că va interveni prioritar la Lugoj

Reprezentanții Enel susțin că au 24 de echipe care au lucrat și pe parcursul nopții pentru remedierea avariilor apărute la rețeaua de energie electrică, afectată de depunerile de zăpadă. Potrivit surselor citate, cu ajutorul generatoarelor de mare putere ale companiei și ISU, pe timpul nopții s-a reușit realimentarea cu energie electrică a 20.000 de consumatori din Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

„Au fost instalate generatoare în județul Timiș (Spitalul din Făget, Pompa de carburant, Uzina de apă 2, clienți casnici), județul Arad (clienți casnici) și județul Caraș-Severin (clienți casnici din localitatea Fârliug și din localitatea Marga). Astăzi, (luni – n.r.) se va interveni prioritar pe linia de înaltă tensiune ce deservește orașul Lugoj și pe instalarea de generatoare pentru alimentarea consumatorilor, acolo unde este posibil și rețeaua permite din punct de vedere al siguranței. De asemenea, se continuă intervențiile pentru toate zonele afectate, fiind aduse suplimentar echipe din zona Muntenia și Dobrogea”, mai spun cei de la Enel.

Aceștia au transmis și un bilanț al problemelor cu care se confruntă luni dimineața.

„În data de 17 decembrie, la ora 8.00, situația era următoarea: În regiunea Banat sunt nefuncționale 7 linii electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, L110 kV Bocșa-Câlnic, L110 kV Reșița-ICMR (circuit 2), L110 kV Timișoara-Buziaș, L110Kv Iaz-Oțelu Roșu, L110 Lipova-CFR Vărădia. Totodată sunt nefuncționale stațiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Buziaș (preluată parțial pe alte linii de medie tensiune) Făget, Nădrag, IURT Lugoj, CFR Lugoj (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune). În judeţul Timiș erau nealimentate 50 de linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, fiind afectate 57 de localităţi (…) Pe fondul codului portocaliu de zăpadă și vânt, printre cauzele care au produs defecțiuni ale rețelei de distribuție a energiei electrice se numără copaci rupți sub greutatea zăpezii depuse, căzuți peste liniile de înaltă și medie tensiune, izolatori sparți, conductoare contorsionate”, au mai transmis reprezentanții Enel.

(Bogdan Marta)

UPDATE 2. CJ Timiș: Nu există la această oră drumuri județene închise

Conform reprezentanților Consiliului Județean Timiș, „circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe drumurile județene din Timiș”. Aceștia transmit că „nu există la această oră drumuri județene cu circulație blocată sau închisă”.

Drumarii acționează cu circa 35 de utilaje, iar pe parcursul nopții au fost folosite peste 470 de tone de material antiderapant.

Pe sectorul Sânnicolau Mare, Gottlob, Jimbolia au fost folosite 24 de tone de material antiderapant; pe sectorul Pișchia, Cenei, Orțișoara, Carani, Aeroport, 68 de tone; pe sectorul Foeni, Giroc, Sânmihaiu Român, Deta, 94 de tone; pe sectorul Tormac, Buziaș, Topolovățu Mare, Moșnița Veche, 108 tone; pe sectorul Coșteiu, Crivobara, Balinț, Brestovăț, Hitiaș, Cliciova, 11 tone; pe sectorul Buziaș, Lugoj, Făget, Bethausen, Traian Vuia, Nădrag, 166 tone.

Informații despre starea părții carosabile puteți afla la numărul de telefon 0731.540.965.

48396285_1174024612747385_590943970436055040_n

(Adrian Panduru)

UPDATE 3. Timișoara era să rămână fără apă

Echipele de intervenție ale unuia dintre cei mai importanți contractori ai companiei de electricitate, Cons Electrificarea Instal, au intervenit duminică pentru remedierea avariilor provocate de vremea rea. Timișoara a fost în pericol să rămână fără apă potabilă.

Cea mai importantă intervenție a fost pe liniile Captare 1 și Captare 2, Timișoara – Recaș, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Timișoara. Această lucrare a fost prioritatea majoră. Au mai fost intervenții importante pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a localităților periurbane, pe LEA 20 KV Ghiroda și pe liniile Șurgani, Urseni și Mehala, toate de 20 KV. Pe toate aceste linii de medie tensiune, intervențiile au fost realizate în condiții de iarnă extremă, cu utilaje pentru lucru la mare înălțime trase de excavator, fiind copaci căzuți pe fire.

În plus, pe liniile de joasă tensiune au fost nenumărate intervenții, inclusiv pentru îndepărtarea unui stâlp rupt în Timișoara.

CEI realizează lucrările de intervenție pe zona județului Timiș, axa Timișoara – Sânicolau Mare – Jimbolia, zona Lugoj- Buziaș – Făget fiind acoperită de alte societăți de profil.
În acest moment, echipele CEI sunt pe teren pentru a rezolva toate comenzile emise de ENEL până la această oră.

(Marcel Hoster)

UPDATE 4. Comitet de Urgență la Lugoj: 45.000 de oameni fără curent. Vin încă două generatoare de mare capacitate de la Sibiu și Cluj

Întâlnire de urgență la Lugoj a autoriăților județene, după ce locuitorii acestui oraș stau în beznă și în frig. Au fost solicitate noi generatoare secretarului de stat MAI Raed Arafat, iar Enelul s-a angajat că repară linia de înaltă tensiune până astăzi la ora 18. E doar un pas. Urmează după aceea să verifice liniile de joasă și medie tensiune, dacă nu sunt probleme pe ele, și abia după aceea (într-un orizont de timp nespecificat) se poate relua alimentarea cu energie electrică. Și Enel va pune la dispoziție zece generatoare pentru zona Lugojului.

La Lugoj a avut loc luni, la prânz, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, la care au participat prefectul de Timiș Eva Andreaș, președintele CJ Timiș Călin Dobra și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Banat, reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei.

În zona Lugoj – Făget sunt 45.000 de abonați deconectați de la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

„Reprezentanții ENEL au identificat problemele la linia de înaltă tensiune. Și-au luat angajamentul ca până azi, la ora 18, să repornească linia de înaltă tensiune, urmând să verifice dacă liniile medii și joase pot fi realimentate fără probleme. Pe generator funcționează uzina de apă, toate spitalele din Lugoj și Făget. Acum se montează un generator de capacitate mare la Centrul de Dializă din Lugoj, care va prelua și o parte din zona centrală din Lugoj, urmând ca după ora 18 să vedem dacă este cazul să montăm și alte generatoare de mare capacitate”, a spus prefectul de Timiș, Eva Andreaș.

Prefectul de Timiș a solicitat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență două generatoare de capacitate mare. Sunt pe drum două generatoare mari de la Sibiu și Cluj, care ar trebuie să ajungă în Timiș în această după-amiază.

(Adrian Panduru)

UPDATE 5. Poza zilei: coadă kilometrică la singura benzinărie care mai funcționează la Lugoj

Poza zilei vine de la Lugoj și a fost trimisă de un cititor Tion.ro. Acesta a surprins sute de mașini care s-au pus la coadă la singura benzinărie care mai funcționează în zona Lugojului. Aceasta se află la ieșirea din municipiu și este dotată cu generator, astfel încât pompele încă funcționează. Sute de șoferi s-au dus, luni, să alimenteze, coada întinzându-se pe o lungime de peste un kilometru, până aproape de Coșteiu.

48424355_1175760985930968_8693899884626968576_n

Dacă și voi ați surprins poze interesante în Timișoara și județul Timiș le puteți trimite pe adresa redactie@tion.ro sau printr-un mesaj pe pagina noastră de Facebook.

(Bogdan Marta)

UPDATE 6. Lugojul este alimentat din nou cu energie electrică

Conform prefectului de Timiș, Eva Andreaș, care a fost informată de către reprezentanții Enel, orașul Lugoj este realimentat cu energie electrică începând cu ora 14.30. A fost restabilită alimentarea cu energie pentru consumatorii casnici, Enel remediind problemele existente la liniile de înaltă tensiune.

Autoritățile urmează să verifice dacă mai sunt utilizatori casnici care tot nu au curent electric.

(Adrian Panduru)30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor