Persoanele cu dizabilitati intelectuale din Timisoara, tinta usoara a escrocilor

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
2Comentarii
Persoanele cu dizabilitati intelectuale din Timisoara, tinta usoara a escrocilor
© TION: Persoanele cu dizabilitati intelectuale din Timisoara, tinta usoara a escrocilor
Persoanele cu dizabilităţi intelectuale din Timişoara s-au confruntat de multe ori cu probleme de natură financiară, provocate de persoane care au încercat să le escrocheze și de cele mai multe ori, au și reușit. Două persoane aflate în grija Fundației Pentru Voi plătesc și acum credite luate de către tutori sau rude care au ridicat banii și au plecat din țară.

Este vorba de persoane cu dizabilităţi intelectuale, dar care nu sunt puse sub interdicţie, deci au dreptul de semnătură şi pot lua chiar şi credite bancare, ori pot gira pentru ele. Reprezentanţii Fundaţiei Pentru Voi, cei care au grijă de aceste persoane şi unora chiar le oferă adăpost, au încercat să intervină în ajutorul lor.

„Avem un beneficiar care nu era pus sub interdicţie, a semnat pentru un credit, iar acum plăteşte lunar acest credit, persoana care a luat creditul a plecat în Italia. Un alt caz este cel în care o rudă de-a beneficiarului lui l-a pus să semneze şi acum plăteşte lunar rate la un credit pe care l-au luat alţii. Persoanele cu dizabilităţi au nevoie să fie protejate, mai ales când e vorba de drepturi economice. Unele au proprietăţi, pot fi păcălite, nu au valoarea banului. Atunci au nevoie de protecţie”, spune Laila Onu, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Voi.

Fundaţia Pentru Voi este tutore pentru şapte beneficiari, ai căror părinţi au murit, iar rudele nu au vrut să preia tutela. Conform legislației aflate în vigoare, nu tutorele rămâne cu banii dacă beneficiarul moare, ci cea mai apropiată rudă. Aşa că unii dintre aceşti tutori sau rude profită uneori de situație, încercând obțină bani şi bunuri de pe urma acestor persoane cu dizabilităţi intelectuale, cât timp ele sunt în viaţă.

„Există şi escroci care doresc să ia bunurile. Noi am avut un proces pentru unul dintre beneficiari – s-a găsit o persoană care a zis că a fost prieten cu mama sa în tinereţe şi i-a promis că îi găseşte o fată cu care să se căsătorească. Persoanele cu dizabilităţi vor să se căsătorască. Îi găsiseră o fată şi mama fetei şi fata vroiau banii şi garsoniera. Noi, fiind o fundaţie cunoscută, am intentat un proces, am câştigat procesul, au dispărut şi mama şi fata când nu au putut să ia garsoniera”, spune Laila Onu.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor