Panselute si gunoaie! Horticultura inlocuieste Retim, de urgenta, pana e gata noua licitatie pentru salubrizare stradala

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Panselute si gunoaie! Horticultura inlocuieste Retim, de urgenta, pana e gata noua licitatie pentru salubrizare stradala
© foto: arhiva
Retim mai poate mătura străzile Timișoarei doar până la sfârșitul acestei luni, dar reprezentanții Primăriei Timișoara n-au fost în stare să dea drumul mai repede licitației pentru un nou contract, estimat la peste 18 milioane de euro. Abia în cursul zilei de marți a fost publicată documentația necesară noii proceduri pe SEAP. Până să fie semnat un nou contract pentru salubrizarea stradală, mai-marii din primărie au decis să-i pună pe angajații Horticultura să măture străzile în centrul orașului și să golească coșurile de gunoi stradale.

Dacă totul merge bine cu licitația lansată marți, abia la sfârșitul acestui an am putea afla cine va mătura și spăla străzile și cine va goli coșurile de gunoi stradale în următorii patru ani, în Timișoara. Noul contract este estimat la 86,6 milioane de lei cu tot cu TVA, adică primăria nu va plăti mai mult de 18,5 milioane de euro pentru curățenia stradală pentru următorii patru ani, potrivit reprezentanților municipalității.

Licitația pentru serviciile de salubrizare stradală a fost publicată abia marți, 16 octombrie, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, după o primă licitație eșuată. Evident, reprezentanții primăriei știau când expiră contractul cu Retim, însă pentru întârziere aruncă vina în curtea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, ca și în cazul licitației pentru deszăpezire.

„Documentația de achiziție pentru serviciile de salubrizare stradală a fost trimisă către ANAP aproximativ la mijlocul lunii august. Am primit primul răspuns după trei săptămâni, iar ulterior ni s-au cerut în repetate rânduri diverse modificări ale caietului de sarcini și ale contractului. Ni s-a spus, printre altele, că riscurile nu au fost definite sau că am făcut contractul prea favorabil pentru primărie și am pus penalități doar pentru prestator. Abia acum a fost acceptată documentația, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 noiembrie”, ne-a declarat Robert Kristof, city managerul Timișoarei.

Contractul primăriei cu Retim, prelungit printr-o hotărâre de consiliu local până la sfârșitul lunii octombrie, este ca și încheiat, iar firma câștigătoare a noii licitații o vom afla abia prin decembrie, dacă totul va merge bine. Până atunci, mai-marii din primărie au decis că de curățenia stradală se va ocupa Horticultura, aceeași firmă care se ocupă cu întreținerea spațiilor verzi din oraș.

„Vom apela la o soluție temporară și vom încheia un contract cu Horticultura SA, societate a consiliului local. Acesta va viza activitatea de golire a coșurilor de gunoi și întreținerea curățeniei, măturatul unde se impune”, ne-a mai declarat Kristof. City managerul orașului susține că Horticultura oricum se ocupă de astfel de activități în parcurile din centrul orașului.

„Horticultura prestează deja aceste servicii în parcurile din zona centrală, unde sunt aproximativ 800 de coșuri de gunoi. Fiind frig, activitatea de întreținere a spațiilor verzi nu mai este așa solicitantă și pot fi create câteva formații care să se ocupe de restul coșurilor de gunoi din oraș, în număr de 2.300”, a mai spus Robert Kristof.

Practic, angajații de la spații verzi vor mătura străzile doar în centrul orașului și vor goli coșurile stradale până când vom afla cine se va ocupa de acest serviciu în următorii patru ani.

Prima licitație a primăriei pentru un nou contract de salubrizare stradală a fost lansată în aprilie 2018, însă aceasta a fost un eșec. Valoarea estimată a contractului, pe patru ani, a fost de 117,67 milioane lei cu tot cu TVA. S-a înscris o singură firmă, care a avut însă un preț mai mult decât dublu decât cel maximum estimat de primărie, așa că documentația a suferit câteva modificări, iar licitația abia acum a fost relansată.

Caietul de sarcini pentru noua licitație a fost adoptat de Consiliul Local Timișoara încă din 3 august, după câteva modificări: activitățile cuprinse sunt mai puține, iar prețul a fost micșorat, de la 117,67 milioane de lei s-a ajuns la 86,6 milioane lei. Conform acestuia, Retim nu se mai ocupă de rampele clandestine în baza contractului cu primăria, dar nici de transportul de moloz rezultat în urma construcțiilor. Toate aceste activități vor fi desfășurate tot de Retim în Timișoara, dar în baza contractului pe care societatea îl are cu ADID. Contractul cu primăria se va referi doar la măturatul, spălatul, stropitul străzilor și întreținerea căilor publice.

Retim se mai ocupă de golirea coșurilor de gunoi, măturatul și spălatul străzilor din Timișoara până la finele acestei luni. Contractul cu primăria a expirat pe 4 august, dar a fost reziliat în ultima ședință de consiliu local din iulie, acțiune care a obligat Retim să se mai ocupe de salubrizarea stradală timp de maximum 90 de zile, adică până în 30 octombrie, conform celor din primărie.

Articole pe aceeași temă:

Dacă începe să ningă de luna viitoare, muncitorii Societății de Drumuri Municipale vor fi responsabili să curețe străzile orașului. Reprezentanții primăriei nu au reușit să pornească licitația, deși consilierii locali au dat undă verde procedurii încă din luna septembrie. Se așteaptă după un aviz de...
Timișoara ar putea rămâne fără servicii de deszăpezire și salubrizare câteva luni bune, dar primarul Nicolae Robu susține că nu va lăsa orașul în insalubritate și cu polei sau zăpadă pe străzi. Oficial, municipalitatea poate demara licitațiile pentru cele două servicii, dar primarul Nicolae Robu sus...
Campania de curățenie de toamnă și cea de curățenie de primăvară nu se mai organizează la Timișoara! Reprezentanții primăriei au inclus în noul contract doar servicii de salubrizare stradală, iar referire la rampele clandestine de gunoaie se face doar în contractul încheiat între Retim și ADID Timiș...
După licitația eșuată pentru găsirea unui operator de salubritate care să se ocupe de curățenia stradală din Timișoara, municipalitatea a decis și schimbarea caietului de sarcini. Valoarea maximă a contractului pentru următorii patru ani a fost înjumătățită, deși la prima licitație nu s-a prezentat ...7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor