Pacientii vor respect! Doctor din Timisoara: Medicii se gandesc cu ce sa-si platească facturile, in loc să se gandească la pacient

De Adrian Panduru
33Comentarii
Pacientii vor respect! Doctor din Timisoara: Medicii se gandesc cu ce sa-si platească facturile, in loc să se gandească la pacient
© TION: Olimpia Oprea
Pacienții vor respect. Este adevărat, și doctorii vor respect de la cei pe care-i tratează, dar, în ziua de azi, această atitudine este, poate, din ce în ce mai puțin regăsită în relația doctor-pacient. Abordăm, de data aceasta, nevoia de respect a pacienților în relația cu doctorii, asta deși nu neagă nimeni că mulți doctori sunt agresați, cel puțin verbal, de cei pe care-i tratează.

Pacienții vor respectul minim în relația cu doctorii: să nu le vorbească de sus, să le explice fiecare lucru, pe îndelete, să nu-i „repezească”. Din păcate, sunt unele cazuri când aceste lucruri nu sunt posibile. Doctorii aleargă de la un spital la altul, aleargă la cabinet pentru a munci și a-și completa salariile care în multe cazuri sunt prea mici.

Doctorul Olimpia Oprea lucrează de mult timp în sistemul sanitar, în specialitatea obstetrică-ginecologie, iar recent a fost numită manager al Spitalului Municipal Timișoara. Crede că trebuie schimbate mai multe lucruri, în așa fel încât relația doctor-pacient să tindă spre perfecțiune.

„Cred că marea problemă este lipsa de timp. În spitalele de stat, majoritatea medicilor se grăbesc și nu au suficientă răbdare să discute cu pacientul. Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că mulți pacienți se adresează direct spitalului, fără a fi consultați de medicul de familie, iar medicii din spital sunt de multe ori suprasolicitați. O altă problemă a sistemului este salarizarea personalului medical, mai ales la debutul carierei. Din cauza veniturilor insuficiente, personalul medical, în loc să se gândească la pacientul cu care interacționează, își face griji pentru plata facturilor. Ar trebui schimbate foarte multe, și în ce privește condițiile în care lucrăm. În Timișoara, la Maternitatea Odobescu avem spații reabilitate și dotate cu echipamente performante prin atragerea fondurilor europene și prin implicarea Primăriei Timișoara, ceea ce adus la creșterea calității actului medical dar și a stimei de sine pentru personalul medical care deservește aceste secții”, spune Olimpia Oprea.

Doctorul Olimpia Oprea crede că depinde de fiecare persoană, de fiecare doctor, de relația pe care o dezvoltă cu pacientul.

„Eu vorbesc frumos cu pacienții și nu mi s-a întâmplat să fiu agresată verbal. Cred că depinde și de caracterul fiecărei persoane”, spune Olimpia Oprea.

Managerul Spitalului Municipal Timișoara este de părere că doctorii trebuie să aibă salarii decente.

„Medicul ar trebui să primească un salariu care să-i asigure un trai decent, să-i permită accesul la formare profesională, participarea la congrese internaționale, achiziția de tratate medicale, care să-i permită perfecționarea continuă”, spune Olimpia Oprea.

Articole pe aceeași temă:

Pacientii vor respect! Doctor din Timisoara: Cand intram in spital ne detasam de problemele personale

Pacientii vor respect! Doctor din Timisoara: Omul vine nemultumit, are impresia ca va fi tratat rau

Pacientii vor respect! Doctor din Timisoara: Obosit, nervos si frustrat ajungi in fata pacientilor. Vor sa te aiba proaspat

 



33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor