Ostasii din Regimentul 6 Infanterie Grea, comemorati la Timisoara

De Adrian Panduru
2Comentarii
Ostasii din Regimentul 6 Infanterie Grea, comemorati la Timisoara
© Tion: Ostasii din Regimentul 6 Infanterie Grea, comemorati la Timisoara
Memoria eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever” a fost comemorată de veteranii de război şi de urmaşii lor printr-o slujbă de pomenire şi depunerea unei coroane de flori la Timișoara.

Duminică, 20 august 2017 la ora 12, la Biserica Militară din Piața 700 a avut loc o slujbă de pomenire, apoi la Muzeul Național al Banatului din Timişoara, de la ora 12,30, a fost depusă o coroană de flori în memoria celor care „au plecat”.

La eveniment a participat preotul Radu Bogdan, din cadrul Bisericii Militare din Piața 700, un grup de militari din Brigada 18 Cercetare-Supraveghere ,,Banat՚՚, dislocaţi în Garnizoana Timişoara, din rândul cărora au făcut parte colonel Lică Pavel și maior Sorin Homeag, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război — Filiala Timiş, generalul de brigadă în retragere Constantin Mărăcine, muzeograful Adrian Deheleanu, de la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, veteranul de război Constantin Călina şi urmaşi ai veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român.

Evenimentul a fost organizat de profesorul Laurenţiu Mioc.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1). Regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române și germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944. După 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

„Sub conducerea d-lui Constantin Călina, veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an la 20 august la ora 9, la sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1 din Timişoara, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău. Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română. Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, ce nu mai pot participa la aceasta din cauza vârstei înaintate”, transmite profesorul Laruențiu Mioc.

Cu toate acestea, an de an, militarii din Regimentul 6 Infanterie Grea sunt comemorați la Timișoara.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor