Organizații civice, printre care și Inițiativa Timișoara, cer președintelui României organizarea unui referendum pe Justiție

De Adrian Panduru
12Comentarii
Organizații civice, printre care și Inițiativa Timișoara, cer președintelui României organizarea unui referendum pe Justiție
© foto: arhivă
Un grup de organizații civice, printre care și Inițiativa Timișoara, a lansat o scrisoare deschisă adresată președintelui României Klaus Iohannis, prin care îi solicită acestuia organizarea unui referendum pe tema Justiției, în 26 mai, când au loc și alegerile europarlamentare, dar și consultări publice pe această temă.

Organizațiile civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 și, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiției și a codurilor penale, solicită președintelui României emiterea unui decret de organizare a unui referendum național privind continuarea luptei împotriva corupției, în data de 26 mai 2019. În plus, organizațiile civice doresc să fie consultate atât ele, cât și asociațiile profesionale ale procurorilor și judecătorilor, pentru a asculta opinii privind formularea uneia sau mai multor întrebări care să apară pe buletinul de vot, la referendum.

„De asemenea, transmitem Președintelui României câteva sugestii privind formularea uneia sau mai multor întrebări la care românii să răspundă în cadrul referendumului solicitat:

– Sunteți de acord cu înăsprirea legislației penale pentru infracțiunile de corupție și de serviciu?

– Sunteți de acord ca cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale și centrale până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării?

– Sunteți de acord ca legile justiției și politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare și verificare?”, transmit semnatarii acestei depeșe.

Reprezentanții organizațiilor civice solicită cetățenilor și ONG-urilor interesate să propună idei alternative sau să participe la dezbaterea publică pentru îmbunatățirea sau modificarea acestor întrebări.

„Cetățenii care doresc să își exprime sprijinul pentru organizarea referendumului pot semna petiția inițiată de Reset: http://bit.ly/PetitieReferendumJustitie”, transmit semnatarii scrisorii deschise.

Scrisoarea deschisă adresată președintelui României este semnată de #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Aradul Civic, Brașovul Civic, Corupția ucide, Evoluție în Instituție, Geeks For Democracy, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Oradea Civică, Procivic Baia Mare, Reactiv Brașov, Reset, #REZISTENȚA, #rezist Constanța, #Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România, #Rezist MILANO, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticorupție Cluj, Valea Jiului Society , VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție, Vă Vedem din Sibiu.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor