O clădire istorică de pe str. Mercy, prima care ar putea primi bani de la primărie pentru renovarea fațadei

De Roxana Deaconescu
6Comentarii
O clădire istorică de pe str. Mercy, prima care ar putea primi bani de la primărie pentru renovarea fațadei
© Tion: O clădire istorică de pe str. Mercy, prima care ar putea primi bani de la primărie pentru renovarea fațadei
Primăria Timișoara a lansat în urmă cu câțiva ani un program financiar de sprijin pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice din oraș, urmând să ajute proprietarii care nu au bani să-și renoveze imobilele. Timișorenii trebuiau să respecte mai multe condiții pentru a primi bani de la bugetul local, iar până acum doar un imobil se încadrează în program.

Programul lansat de PMT se numește „Programul de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiul Timișoara” și prevede finanțarea cu 50% a lucrărilor de execuție a fațadelor, tâmplăriei, șarpantei etc. De fapt, PMT poate plăti toată lucrarea, după care poate recupera 50% din bani de la proprietari, prin instituirea unei taxe de reabilitare a clădirilor istorice. Putem să spunem cu ușurință că primăria îi împrumută pe timișorenii care nu au bani să-și reabiliteze fațadele imobilelor istorice.

Pașii de acces în program sunt simpli. Asociația de proprietari trebuie să facă proiectul tehnic și să depună un dosar la primărie. Specialiștii PMT calculează un punctaj, iar la calcul țin cont de starea de degradare a imobilului, de gradul de percepție urbană, de statutul juridic de protecție, de contribuția inițială a beneficiarului la cheltuielile eligibile și de plusul de valoare adăugat prin propunerea tehnică. Din păcate însă, proiectele sunt costisitoare, iar timișorenii nu s-au înghesuit la pușculița primăriei.

O singură clădire pare să aibă dosarul complet, cea de pe Mercy nr. 1.

„Numărul de clădiri care a intrat până acum în program este foarte redus, deși programul a beneficiat de o bugetare serioasă în fiecare an. Oficial, acceptată în program este clădirea de pe str. Mercy nr. 1, unde se lucrează la finalizarea contribuțiilor eligibile și ne așteptăm ca la începutul anului 2019 să putem începe lucrările”, a explicat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Potrivit edilului, au mai depus cereri, după îndeplinirea tuturor condițiilor tehnice, și alte imobile, care vor fi evaluate în luna ianuarie: Piața Victoriei nr. 8 (Palatul Széchényi), Clădirea Băncii de Credit/ Hitelbank (Piața Libertății – Brediceanu 2) și Piața Victoriei nr. 6 (Palatul Hilt-Vogel).

„Ne așteptăm ca toate aceste trei clădiri să fie acceptate în comisie și să înceapă lucrările în prima jumătate a anului 2019”, ne-a mai spus Diaconu.

Detalii despre programul primăriei găsiți AICI!

Articole pe aceeași temă:

După ce s-a decis că administrațiile publice locale pot finanța renovarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, reprezentanții Primăriei Timișoara se pregătesc să aloce și banii necesari în acest sens. Pentru început, jumătate de milion de euro din bugetul local. În același timp se preg...
Deși au pus deoparte bani pentru renovarea clădirilor istorice private, reprezentanții Primăriei Timișoara nu i-au putut folosi, pentru că legislația în vigoare nu permitea administrațiilor locale să aloce fonduri din bugetul local pentru reabilitarea imobilelor istorice degradate cu proprietari pri...6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor