O asociație cere tichete de 100 de lei pe lună pentru copiii din familii nevoiașe care merg la grădiniță

De Adrian Panduru
1Comentariu
O asociație cere tichete de 100 de lei pe lună pentru copiii din familii nevoiașe care merg la grădiniță
© foto: arhivă
Din 2016, statul român oferă tichete sociale de 50 de lei pe lună pentru a crește prezența copiilor care provin din familii nevoiașe la grădiniță și a reduce astfel riscul de abandon școlar. Reprezentanții Asociației Reality Check cer ca aceste tichete să fie de o sută de lei pe lună, iar acordarea lor să fie simplificată.

Un grup de deputați și senatori a depus în Parlament un proiect de modificare a Legii 248/2015, care își propune să crească numărul copiilor din familii cu venituri reduse care sunt sprijiniți să meargă zi de zi la grădiniță, un proiect dezvoltat la inițiativa Asociației Reality Check, în urma unei analize a modului în care se aplică legea și a consultărilor cu specialiști de la nivel local, județean și național.

Tichetele sociale pentru grădiniță sunt condiționate strict de frecvența copiilor la grădiniță. Tichetele sociale ajută părinții să acopere unele costuri de bază ale educației preșcolare: gustarea zilnică, rechizite sau o pereche de pantofi.

„Dacă înainte de lege, rata medie de prezență la grădiniță a copiilor din familii sărace era sub 50%, în al treilea an 74% dintre copii au avut prezență regulată”, transmit cei de la Reality Check.

Cu toate acestea, mulți părinții încă nu accesează acest stimulent. În anul școlar care tocmai s-a încheiat, în program sunt înscriși cel mult 45.000 de copii din cei 79.000 estimați.

În 2018, Asociația Reality Check a realizat o analiză calitativă comparativă a modului în care se aplică legea într-o serie de localități din țară. Studiul a arătat că pentru ca legea să fie aplicată cu succes trebuie să existe o comunitate tolerantă, unde atât profesorii și/sau asistenții sociali, cât și ceilalți părinți să încurajeze participarea copiilor săraci la grădiniță și să existe cel puțin o instituție publică care să fie motorul implementării legii, care să ajute părinții săraci să își înscrie copiii la grădiniță și să solicite tichetele sociale.

„Din păcate, aceste condiții încă nu sunt îndeplinite în multe localități din țară. Avem o lege cu un potențial foarte mare de a schimba în bine viața copiilor din familii defavorizate, și avem bani alocați de la bugetul de stat pentru ea – însă încă nu reușim, ca stat, să ajungem la toți copiii care au nevoie de ajutor. De aceea, am făcut recomandări pentru simplificarea legii și creșterea atractivității ei și continuăm să lucrăm împreună cu membri ai Parlamentului și cu specialiști din Guvern și autorități publice județene la îmbunătățirea aplicării acestei legi”, a spus Alina Seghedi, președintele Asociației Reality Check.

Printre obstacolele care îngreunează aplicarea legii, Reality Check a identificat faptul că unii părinții foarte săraci și lipsiți de educație fie nu știu de ea, fie nu știu să facă cerere pentru a beneficia de program sau au dificultăți în a obține documentele pe care trebuie să le prezinte la primărie – dacă în aceste comunități profesorii sau asistenții sociali nu consiliază părinții și nu recrutează proactiv copiii pentru grădiniță și pentru înscrierea în program, copiii nu ajung să beneficieze de lege. O altă observație este că valoarea tichetelor sociale (50 de lei pe lună), stabilită în 2010, este prea mică față de costul trimiterii copiilor la grădiniță, în condițiile creșterii constante a inflației, iar pragul de venit stabilit de lege este foarte mic (284 de lei pe membru de familie pe lună) și, odată cu mărirea salariului minim pe economie, multe familii cu venituri reduse nu mai sunt eligibile pentru acest stimulent, deși ar avea nevoie de el pentru a susține prezența constantă a copiilor lor la grădiniță.

Propunerile legislative care au fost depuse în Parlament se referă la schimbarea condițiilor de eligibilitate – de la venit maxim 284 lei pe lună pe membru de familie (acum) la 530 lei/lună pe membru de familie. Se cere și eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul s-ar acorda din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu ar mai trebui să depună încă un dosar și mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună. Mai mult, cei de la Reality Check cer și introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor