Nu uitati, intretinerea instalatiilor de gaze naturale poate duce la evitarea unor tragedii!

De M. Hoster
Nu uitati, intretinerea instalatiilor de gaze naturale poate duce la evitarea unor tragedii!
© TION - Nu uitati, intretinerea instalatiilor de gaze naturale poate duce la evitarea unor tragedii!
Utilizarea corectă a aparatelor alimentate cu gaze naturale ar fi putut duce la evitarea a o treime din totalul incendiilor la locuinţe înregistrate în ultimii doi ani, afirmă reprezentanţii furnizorului local de gaze naturale. Curăţarea şi repararea coşurilor de fum reprezintă unul dintre principalele obiective pe care utilizatorii de asemenea instalaţii trebuie să le aibă în vedere, odată cu venirea sezonului rece, riscurile de producere a unor evenimente neplăcute crescând.


Din păcate, exploziile, incendiile sau intoxicaţiile cu monoxid carbon fac, în fiecare an, zeci de victime în rândul consumatorilor care nu ţin cont de regulile de siguranţă.

Numai în aria de acoperire a E.ON, în perioada septembrie 2012- august 2014, un număr de 22 persoane au decedat asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 57 de persoane s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicării cu monoxid de carbon. Cea mai des întâlnită cauză a fost tot necurăţarea coşurilor de fum.

Totodată, 6 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 30 de persoane au avut de suferit în urma unor explozii sau incendii cauzate, în cea mai mare parte, de manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaze naturale sau a utilizării unor aparate defecte.

Consumatorii trebuie să aibă în vedere cele mai importante reguli care trebuie respectate pentru eliminarea pericolelor de producere a unor evenimente cauzate de instalaţii şi aparate de gaz defecte sau exploatate necorespunzător.

„Respectând regulile de bază privind utilizarea gazelor naturale, fără nici o abatere, ne putem proteja bunurile materiale şi mai ales viaţa. De aceea, prin campaniile noastre de informare ne dorim să atragem atenţia asupra acestor pericole, iar astfel de evenimente nefericite să nu se mai întâmple”, declară Teona Oltean, director general adjunct al companiei furnizoare de gaze naturale în Timișoara.

Operaţiunile de verificări şi revizii periodice ale instalaţiilor interioare făcute cu firme autorizate revin în sarcina proprietarilor şi sunt obligatorii. Utilizatorul nu trebuie să apeleze la meşteri de ocazie în speranţa că astfel vor scoate mai puţini bani din buzunar. Riscurile asumate ar putea costa nu numai bunurile materiale, locuinţa, ci chiar şi viaţa proprietarilor şi a celor dragi.

Se recomandă evitarea următoarelor situaţii: dormitul în încăperi cu aparate alimentate cu gaz neracordate la coşul de fum (reşou, aragaz etc.); lăsarea focului nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate; folosirea centralelor cu tubulatură neetanşă sau fără tiraj; recurgerea la improvizaţii.

De asemenea, consumatorii trebuie să asigure o ventilare permanentă în încăperile în care funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă şi să verifice şi să curețe coşurile de fum cel puţin de două ori pe an.

Întotdeauna când simt miros de gaz consumatorii trebuie să stingă toate focurile şi să deschidă imediat uşile şi ferestrele; să nu manevreze aparate electronice; să nu aprindă lumina; să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale. De asemenea, oamenii sunt rugaţi să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie la: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Ex-Romtelecom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !