Muzeul Banatului Timisoara, participant la o expozitie la San Martino, in Italia

De S.B
Reactualizat la:
Muzeul Banatului Timisoara, participant la o expozitie la San Martino, in Italia
© TION: Muzeului Banatului Timisoara, participant la expozitia de comemorare a 100 de ani de la lupta de la San Martino, in Italia
Reprezentanții Muzeului Banatului Timișoara au participat la deschiderea expoziției internaționale care comemorează 100 de ani de la lupta de la San Martino del Carso. În cadrul evenimentului din Italia, Muzeul Banatului a prezentat un trunchi de copac originar de pe frontul italian, ce se află în colecția instituției de zeci de ani.


Expoziția „San Martino și Copacul sârmb: A fost odată. Amintiri din tranșee” marchează 100 de ani de la sângeroasele lupte dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso. La această bătălie au participat, de partea austro-ungară, și Regimentele 61 Timișoara și 43 Infanterie Caransebeș. Evenimentul la care au participat și reprezentanții Muzeului Bănățean s-a desfășurat la Muzeul Războiului Mare din San Martino del Carso din Italia.

Bănățenii au adus la expoziție și trunchiul de copac originar de pe frontul italian, pe scoarța căruia stă inscripționat, în limba germană, următorul text: „Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu regimentele de infanterie din Divizia nr. 17 prin curaj şi jertfă au apărat mai mult de un an localitatea.”

Potrivit cercetărilor, exponatul păstrat în colecţiile Muzeului Bănățean Timișoara a constituit un punct de reper important atât pentru ostaşii regimentului bănăţean, cât şi pentru adversarii aflaţi în tranşeele învecinate. După ce linia frontului s-a schimbat, cineva din conducerea marii unităţi militare a considerat că acest martor tăcut al violentelor ciocniri din zonă merită a fi păstrat pentru a aminti generaţiilor viitoare evenimentele tragice ce s-au consumat în anii 1915-1916, pe platoul Doberdo.

Iniţial, acest exponat a făcut parte din colecţia unui mic muzeu al Regimentului nr. 61 Infanterie Timişoara. După disoluţia armatei austro-ungare a ajuns în colecţia de Memoriale a Muzeului Banatului.

Expoziţia este deschisă în perioada 9 mai 2015 – 30 septembrie 2016, la Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso, Italia.

Alte articole pe aceeași temă:

De vizitat: expozitia Timisoara in anii Primului Razboi Mondial!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !