Municipalitatea, acuzata de lipsa de interes in ceea ce priveste patrimoniul orasului

De S.B
Municipalitatea, acuzata de lipsa de interes in ceea ce priveste patrimoniul orasului
© TION - Daniel Vighi
Asociația Culturală Ariergarda a pus la cale lansarea mai multor volume despre istoria orașului de pe Bega, toate aducând contribuții semnificative la patrimoniul Timișoarei. Cu toate acestea, Primăria Timișoara a ales să nu se implice în acest proiect, iar, când s-au cerut bani pentru finanțare, Comisia de Cultură a respins solicitarea. Mai mult, asociația a depus o contestație împotriva acestei decizii în luna mai, dar nu a primit nici până acum vreun răspuns.

Printre volumele pentru care s-a cerut finanțare se numără și „Vilayetul de Timișoara 1552 – 1716”, un studiu al cercetătoarei Cristina Feneșan. Cartea scoate în evidență noi informații despre Banatul din perioada dominației otomane, care, până acum, erau necunoscute sau nu fuseseră studiate în detaliu. Primăria Timișoara nu a fost impresionată de importanța acestei cărți și a decis să nu se implice în procesul de publicare. Astfel, costurile de lansare ale volumului au fost suportate de Asociația Culturală Ariergarda. Reprezentantul organizației, Daniel Vighi susține că nu înțelege lipsa de interes al municipalității față de patrimoniul orașului.

„Acolo sunt mai multe titluri și nu am primit pentru niciunul. Am făcut contestație în mai. Sunt lucruri de patrimoniu, sunt lucruri de foarte mare valoare. Dar noi am făcut o contestație și trebuie să ne răspundă la ce-i acolo. Trebuia să ne spună «nu v-am dat pentru că sunteți niște netrebnici și cărțile pe care le propuneți nu sunt reprezentative». Să ne spună de ce? Și-au dat la alții! Bunăoară la asociațiile fraților Cristescu”, a declarat Daniel Vighi.

Chiar dacă nu-și mai amintește exact suma, reprezentantul organizației susține că nu s-au cerut mai mult de câteva mii de lei, iar cererea pentru finanțare a fost depusă în 2013. Mai mult, Vighi nu înțelege de ce oficialii primăriei refuză să răspundă la contestația înaintată.

„Am tot așteptat un răspuns. Ei sunt obligați prin lege să răspundă, când cetățeanul face o plângere. Dar eu nu mai cer de la ei, pentru că e bătaie de joc ce fac. (…) Suntem totuși niște personalități culturale ale acestui oraș și am făcut ceva pentru orașul acesta, nu să-și bată joc de noi”, a concluzionat Vighi.

Întrebat despre motivul pentru care studiul Cristinei Feneșan nu s-a bucurat de susținere din partea Primăriei Timișoara, consilierul local Radu Țoancă a recunoscut că nu știe despre ce carte este vorba sau motivul pentru care aceasta nu a fost acceptată în comisie.

„Nu știu. Înainte de a ajunge la noi în comisie, cererile pentru acțiuni culturale, sociale, sportive, educative, trebuie să primească avizul direcției de specialitate. (…) Nu a ajuns în comisie. Probabil că nu a fost cu buget sau a fost depusă târziu”, a declarat Țoancă.

Cu sau fără ajutorul Primăriei Timișoara, cartea Cristinei Feneșan va fi lansată în acest sfârșit de săptămână, iar cei care doresc să asiste la eveniment au ocazia să facă acest lucru atât joi, cât și vineri. Prima lansare, respectiv cea de joi, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare a UVT, de la ora 18. Cea de-a doua lansare este în parteneriat cu Liga Bănățeană și are loc vineri, la Bierhaus, de la aceeași oră.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !