Modul de integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati si a romilor, cercetat timp de trei ani la UVT

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
4Comentarii
Modul de integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati si a romilor, cercetat timp de trei ani la UVT
© Tion: Modul de integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati si a romilor, cercetat timp de trei ani la UVT
Specialiștii români și norvegieni au analizat timp de trei ani modul în care persoanele cu dizabități și membrii comunității rome se integrează pe piața muncii, în cadrul unui proiect în care Universitatea de Vest Timișoara a fost lider. Deocamdată singurele rezultatele obținute includ doar realizarea unor studii, apariția a două volume și un curs post-universitar.

Două grupuri considerate vulnerabile, cel al persoanelor cu dizabilități și cel al persoanelor de etnie romă, au fost studiate timp de aproape trei ani, în perioada 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2017, de specialiști de la Universitatea de Vest Timișoara și de la Universitatea Nord din Norvegia. Proiectul „E-QUAL – Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile” a urmărit modul de integrare profesională a acestor categorii profesionale considerate defavorizate și modul în care poate fi facilitat procesul de integrare a acestora.

Experiența cotidiană a persoanelor cooptate în studiul realizat de cercetători și care încearcă să se integreze pe piața forței de muncă a fost analizată pentru a se descoperi problemele cu care aceștia se confruntă. Pe baza informațiilor colectate de la reprezentanții grupurilor vulnerabile, cercetarea s-a centrat apoi pe activitatea profesională specializată a organizațiilor și asociațiilor care lucrează cu și pentru aceste grupuri vulnerabile. După ce au fost analizate persoanele din aceste grupuri sociale specialiștii au cercetat și modul în care organizațiile care oferă servicii pentru persoanele care au dificultăți în relația cu piața muncii, agențiile locale de ocupare, autoritățile locale și angajatorii rezolvă problema angajării persoanelor vulnerabile.

După trei ani de studiu intensiv s-a reușit realizarea a 10 rapoarte de cercetare elaborate în diferitele etape ale studiului, au fost publicate 16 articole științifice în reviste de specialitate, 3 cărți de specialitate și a fost susținută o conferință internațională organizată la Timișoara (SIEO 2016). De asemenea, a fost efectuat un curs post-universitar organizat la Timișoara, pentru profesioniștii implicați în integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități și de etnie romă. Tot ca urmare a proiectului au fost realizate două propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ și metodologic referitor la incluziunea socială și profesională a grupurilor vulnerabile.

Un prim pas concret în urma cercetării care a durat trei ani ar putea fi făcut în cursul lunii iunie 2017, când Universitatea de Vest din Timișoara va organiza un grup de lucru cu actorii instituționali locali relevanți din domeniul serviciilor sociale din cadrul primăriilor din județul Timiș, unităților școlare, serviciilor locale de ocupare, sau al serviciilor de îngrijire a sănătății.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor