Ministerul Sanatatii da bani pentru fertilizare in vitro. Procedura se poate face si la o clinica din Timisoara

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
6Comentarii
Ministerul Sanatatii da bani pentru fertilizare in vitro. Procedura se poate face si la o clinica din Timisoara
© TION: Ministerul Sanatatii da bani pentru fertilizare in vitro. Procedura se poate face si la o clinica din Timisoara
Multe cupluri merg la clinici din România, ori în Ungaria, în Austria, Grecia sau Franţa pentru a beneficia de fertilizare in vitro, contra cost, pentru a avea un copil. Asta în timp ce se uită cu jind la vecinii din Europa, care beneficiază de fertilizări gratuite din partea statului. Nu una, ci chiar mai multe. În România se reia din nou programul gratuit de fertilizare in vitro, care se va derula la un număr de zece clinici. Una dintre ele este în Timişoara.

Ministerul Sănătăţii a transmis că un număr de 10 clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro și embriotransfer. Comisia de specialiști desemnată prin Ordin de ministru a încheiat procesul de selecție al unităților sanitare care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a aprobat reluarea Programului de fertilizare in vitro și embriotransfer, după ce în anul 2013 conducerea de la acea dată a decis sistarea acestuia.

“În următoarele săptămâni direcțiile de sănătate publică vor încheia contractele cu unitățile sanitare selectate pentru demararea procedurilor de fertilizare. Estimăm că, în partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program vor putea depune dosarele de includere în program”, a declarat ministrul Sănătății.

Anul acesta programul va beneficia de un buget în sumă de 1.857.000 lei. Un număr de 300 cupluri vor putea beneficia în 2015 de program. În funcție de adresabilitatea din program, dar și de fondurile alocate Sănătății, suma poate fi majorată în urma rectificărilor bugetare.

Se va deconta o singură procedură FIV, în sumă de aproximativ 6 188 lei. Asta în cazul în care alte state europene decontează de la trei fertilizări în sus, iar tratamentul de stimulare înaintea procedurii efective de fertilizare este unul destul de scump. Să nu mai vorbim despre nenumăratele analize care trebuie efectuate înaintea acestei proceduri. În Timişoara, clinica inclusă în program este SC Gyanatal SRL Timişoara.

Lista unităților selectate în program:

1. Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Târgoviște
2. SC Life Line- Medical Center SRL București
3. SC MEDLIFE SA București
4. Clinica Medicală Gynera SRL București
5. SC BIOGENESIS IVF SRL București
6. SC Clinica Polisano SRL Sibiu
7. Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” București
8. SC BABE SRL Sângeorgiu de Mureș
9. SC Gynatal SRL Timișoara
10. SC LID MEDICAL CENTER SRL București.

Ministerul Sănătăţii nu menţionează încă condiţiile necesare pentru ca un cuplu să fie eligibil pentru a face o fertilizare in vitro – FIV. Înainte ca acest program să fie stopat, în 2013, condiţia era ca cei care care apelează la procedura FIV să aibă între 25 şi 40 de ani.

Ce înseamnă această procedură de fertilizare in vitro? Pe scurt este vorba despre aspirarea ovocitelor după tratamentul de stimulare, se recoltează sperma de la partener, iar spermatozoizii sunt puşi în contact direct cu ovocitele, în laborator. Apoi, ovulul fecundat (embrionul) este implantat în uter. Înainte de implantare se face un tratament de stimulare pentru a se maturiza ovulele, care pot fi apoi aspirate şi supuse procedurii de fertilizare în laborator. Stimularea are loc cu injecţii hormonale și durează până la maturizarea foliculară – un diametru al foliculului de 17-18 milimetri. Apoi se aspiră ovulul şi se face fertilizarea în laborator.

Un factor important la acest tratament este vârsta femeii. La o vârstă sub 35 de ani se ajunge la sarcină în 45 la sută din cazuri, la 40 de ani – 20-25 la sută, iar peste 45 de ani şansele sunt de 1-2 la sută.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor