Metroul lui Robu si interzicerea parangheliilor in Timisoara, declarate ilegale de Prefectura Timis

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
13Comentarii
Metroul lui Robu si interzicerea parangheliilor in Timisoara, declarate ilegale de Prefectura Timis
© Foto: arhiva
Prefectura Timiș a stabilit că hotărârile Consiliului Local Timișoara prin care s-a aprobat studiul de prefezabilitate pentru metrou și cele prin care se interziceau parangheliile pe raza municipiului precum și cea privind marii poluatori sunt ilegale și a cerut reanalizarea lor de urgență. În cazul în care consilierii nu le vor revoca, prefectul județului Timiș este decis să le atace în instanță.

Prefectura Timiș a transmis, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că a cerut reanalizarea celor trei hotărâri amintite, care au fost adoptate în ședința de plen din data de 16 octombrie 2015.

„În urma verificării legalității hotărârilor Consiliului Local al municipiului Timișoara, adoptate în ședința din 16 octombrie 2015, a fost comunicat Consiliului Local un recurs grațios care cuprinde obiecțiuni privitor la:
– HCL 424 privind interzicerea organizării de evenimente pe raza municipiului Timișoara care aduc atingere ordinii și liniștii publice
– HCL 433 privind aprobarea Studiului de Prefezabilitate „Reconfigurarea traseului de cale ferată pe teritoriul municipiului Timișoara prin introducerea liniilor C.F. în subteran”
– HCL 442 privind protecția atmosferei și sănătatea locuitorilor în municipiul Timișoara”, se arată în punctul de vedere transmis de Prefectura Timiș.

În opinia reprezentantului Guvernului în județul Timiș, ultimele două hotărâri sunt ilegale deoarece supralegiferează domenii deja reglementate de legi naționale.

„Obiecțiunile de legalitate vizează adoptarea acestor hotărâri cu încălcarea normelor care stabilesc competența materială a Consiliului Local, a normelor de tehnică legislativă și a dispozițiilor legale incidente (s-a constatat că măsurile adoptate de Consiliul Local aparțin unor domenii deja reglementate de legi și ordonanțe, deci de acte jurdice de nivel superior. Prin urmare în competența Consiliului Local revenea doar punerea în executare a acestor acte normative și nu o supralegiferare)”, se mai arată în comunicatul de presă amintit.

Cât despre metrou, obiecțiile prefectului țin de faptul că aleșii locali au luat o decizie pe un bun care nu le aparține, respectiv linia de cale ferată, aflată în jurisdicția CFR și a Ministerului Transportului, dar sunt și legate de faptul că decizia a fost luată cu încălcarea procedurilor privind transparența decizională.

„În ceea ce privește studiul de prefezabilitate adoptat prin HCL 433, obiectul acestuia îl constituie un bun care aparține domeniului public al statului, asupra căruia Consiliul Local nu poate dispune.
Totodată, a fost atenționat Consiliul Local de faptul că nu rezultă din documentația transmisă Instituției Prefectului că a fost respectată procedura prevăzută de Legea 52/2003 privind transparența decizională și nici că a fost realizată evaluarea preliminară a impactului prevăzută de Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
S-a solicitat Consiliului Local reanalizarea hotărârilor în cauză, urmând ca, în funcție de răspuns, să fie solicitată instanței anularea acestor acte”, se mai arată în document.

Mai mult, în ultima vreme la Prefectura Timiș a curs cu plângeri privitoare la activitatea Consiliului Local Timișoara. După ultima ședință de plen, desfășurată în urmă cu aproape o săptămână, consilierii PSD au transmis un memoriu prefectului Eugen Dogariu prin care se plâng de faptul că au avut de votat prea multe puncte de ordinea suplimentară, ceea ce nu le-a permis să aibă destul timp pentru a studia documentația pe care au avut-o de aprobat.

Alte articole pe aceeași temă:

Avem o hotarare de consiliu anti-paranghelii la Timisoara. Cu ce ne ajuta nu e inca prea clar

Avem un prim studiu pentru planul metroul: ar trebui construit un tunel de 10 kilometri in Timisoara!

Primaria Timisoara vrea sa interzica prin hotarare de consiliu orice investitie noua care polueaza13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor