Malformațiile inimii – depistate la copii chiar din burta mamei. Curs practic pentru tinerii medici la Maternitatea Bega Timișoara

De Adrian Panduru
Malformațiile inimii – depistate la copii chiar din burta mamei. Curs practic pentru tinerii medici la Maternitatea Bega Timișoara
© foto: Maternitatea Bega
Aproximativ 1.600 de copii se nasc, în fiecare an, în România, cu malformații ale inimii. O mare majoritate dintre aceștia pot fi salvați prin operație. Dar pentru asta trebuie depistate aceste malformații chiar înainte de a se naște, practic din burta mamei. La Clinica Bega din Timișoara a avut loc un curs teoretic și practic de ecografie cardiacă fetală dedicat tinerilor doctori, la care a participat medicul Claudiu Mărginean, de la Târgu Mureș, specializat în astfel de proceduri.

După câteva ore de curs, tinerii medici de la Clinica Bega, aproximativ 40 la număr, au învățat practic, pe ecografe de ultimă generație, puse la dispoziție de un sponsor, și cu asistența profesorului Claudiu Mărginean, de la Târgu Mureș, și a doctorului Adrian Lăcătușu, de la Clinica Bega, cum să depisteze malformațiile inimii prin intermediul ecografului. Doctorii tineri și specialiștii au consultat 20 de paciente cu aparatura performantă, sâmbătă, la Maternitatea Bega, concentrându-se pe cordul fătului.

Practic, tinerii doctori au făcut ecografie cardiacă fetală și au urmărit strict cordul, partea fiziologică, dar și părți posibil patologice. Recunoașterea acestor patologii precoce va face ca aceste gravide să poată fi internate în centre în care chirurgia cardiovasculară infantilă rezolvă mai departe aceste situații.

Cursul de la Clinica Bega, „Screening pentru depistarea malformațiilor cardiace fetale”, a fost organizat la inițiativa profesorului Claudiu Mărginean, din Târgu Mureș, alături de profesorul Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara, și doctorul Cătălin Dumitru, de la Maternitatea Bega.

„Ideea cursului a fost ca tinerii medici să deprindă abilități în depistarea precoce a feților cu malformație cardiacă încă din viața intrauterină. O parte din acești copii pot beneficia de tratament chirurgical corector, ce se poate mai apoi efectua în clinicile specializate din țară, din București, Târgu Mureș”, a spus doctorul Cătălin Dumitru.

Evenimentul „Screening pentru depistarea malformațiilor cardiace fetale” a fost organizat de reprezentanții Spitalului Județean Timișoara, cei ai Maternității Bega, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș și cei ai Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara. Cursul este acreditat de Colegiul Medicilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor