Majoritatea scolilor din Timis nu au autorizatie de securitate la incendiu, dar legea nu le obliga

De Adrian Panduru
Majoritatea scolilor din Timis nu au autorizatie de securitate la incendiu, dar legea nu le obliga
© Foto: arhiva
Primul-ministru interimar Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei, trage un semnal de alarmă vizavi de faptul că din cele aproape 19.000 de şcoli din ţară, doar aproximativ 7.000 au avize de protecţie împotriva incendiilor. În Timiş, situaţia este similară cu cea din restul țării.

Coform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISUB), din cele 641 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Timiş, deţin autoritzaţie PSI doar 50. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ universitar, din 10, câte sunt în Timiş, doar două deţin autorizaţie. Dacă e să ne luăm după numărul clădirilor, cel puţin la nivelul învăţământului preuniversitar, cele 641 de şcoli sunt adăpostite în aproximativ 888 de clădiri pe cuprinsul Timişului.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, din cele aproximativ 888 de clădiri, 621 (n.r. 70 la sută) nu au autorizaţie. Dar… din cele 70 de procente de clădiri fără autorizaţie, 558 (n.r. 90 la sută) nici nu ar avea nevoie, spun cei de la Inspectoratul Şcolar, informaţie confirmată şi de ISU Banat. De ce? Pentru că sunt construite înainte de 1990, iar legea care cere ca aceste clădiri să fie autorizate la incendii nu se aplică la… clădirile care au fost construite înainte de 1990. O măsură oarecum stranie, sesizată şi de primul ministru, care a declarat că se va face o analiză completă la risc de incendii, după ce se va analiza coerenţa cadrului lesgislativ. Practic, majoritatea şcolilor nu au această autorizaţie de securitate la incendiu, dar conform legii, multe nici nu au nevoie… fiind clădiri construite înainte de 1990, deci practic nu sunt în ilegalitate. Oare securitatea la incendiu o dă vechimea clădirii, e ca vinul, cu cât e mai veche cu atât e mai ferită de incendii?

În conformitate cu prevederile Legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor precum şi HG 1739 din 2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi autorizării privind securitatea la incendiu, spaţiile amenajate în clădiri având destinaţia pentru învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare a copiilor preşcolari, elevi, studenţi, bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost, indiferent de aria construită se supun avizării, autorizării. Toate construcţiile nou realizate intră în prevederile legale, dar clădirile realizate înainte de anul 1990, la care nu au fost realizate modificări constructive sau schimbări de destinaţie nu se supun regimului de avizare, autorizare, din ce transmit reprezentanţii ISUB. Pentru ca pompierii să dea avizul, verifică autorizaţia de construcţie, îşi dau girul pentru ca respectivul constructor să înalţe clădirea, apoi, la finalizarea construcţiei, pompierii revin în clădire pentru a vedea dacă se respectă nromele de securitate la incendiu.

“70 la sută din unităţile de învăţământ nu au avize, Dar, în acelaşi timp, o parte foarte mare nu au nevoie de avize în situaţia în care corpurile de clădire sunt construite înainte de 1990 şi nu au existat modificări la strucutră. E posibil ca din 70 la sută, 90 la sută să nu aibă nevoie”, spune inspectorul şcolar general de Timiş, Aura Danielescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor