Mai putina violenta pe strazile din Timisoara in 2016. Politia Locala da raportul

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
41Comentarii
Mai putina violenta pe strazile din Timisoara in 2016. Politia Locala da raportul
Polițiștii locali au fost prezenți pe străzile Timișoarei pe tot parcursul anului 2016. Din raportul Poliției Locale rezultă că timișorenii au fost mai puțin violenți anul trecut, statistica agenților anunțând scăderea infracționalității stradale cu 18% față de anul 2015, în special la infracțiunile cu violență. În acest material puteți afla exact ce a făcut Poliția Locală în anul 2016 și cu ce se mai laudă.

Reprezentanții Poliției Locale susțin că au ascultat mai întâi ordinele primarului Nicolae Robu, iar apoi s-au ocupat să respecte indicatorii de performanță stabiliți de consilierii locali.

„Activitatea Direcției Poliției Locale în anul 2016 a avut ca repere prioritare direcțiile de acțiune și obiectivele stabilite de domnul primar al municipiului, precum și realizarea obiectivelor proprii reflectate în indicatorii de performanță ai instituției”, se arată în raportul prezentat de oamenii legii.

Oamenii legii au lucrat cu alte instituții pentru a acoperi tot orașul, împărțind zonele avute în grijă încă de la începutul anului. Ce a rezultat în cele din urmă? Mai puține violențe pe stradă, reiese din raport.

„Din statistica Poliției Municipiului Timișoara rezultă, în 2016, o diminuare cu 18%, comparativ cu anul 2015, a infracționalității stradale, în special la infracțiunile cu violență”, scrie în raport.

Agenții locali cred că anul trecut s-au mobilizat mult mai bine decât au făcut-o în alți ani. În baza legii Poliției Locale au desfășurat peste 2.000 de acțiuni, din care 458 pe ordine și siguranță publică, 41 pentru depistarea câinilor fără stăpân, 508 pe mijloacele de transport în comun, reușind chiar, prin camerele video din unele mijloacele de transport, să supravegheze mai bine și să prevină fenomenul infracțional și actele de vandalism.

Aproape 10.000 de amenzi pentru șoferi, într-un an

Oamenii legii au acționat și pe linie de circulație rutieră, desfășurând 521 de acțiuni și reușind să lipească aproape 23.000 de autocolante pe parbrizele mașinilor parcate ilegal. Tot la acest capitol, pe tot parcursul anului 2016 au fost date 9.120 de amenzi și 4.133 de avertismente. Printre altele, anul trecut, polițiștii locali au încercat să controleze și traficul greu din Timișoara și au demarat o campanie pentru identificarea rablelor de pe străzile Timișoarei.

„S-au identificat un număr de 685 de sesizări referitoare la un număr de 1.087 autovehicule posibil abandonate, dintre acestea în cazul a 97 de autovehicule fiind aplicate somații, iar în urma acestora un număr de 386 de autoturisme au fost ridicate de proprietar, 522 nu se încadrau în Legea 421/2002, iar 55 de autovehicule au fost ridicate de Societatea de Drumuri Municipale (cu 23 mai multe decât în 2015), dintre care 36 au fost trecute în proprietatea administrativă teritorială (cu 5 mai multe decât în 2015), simpla sesizare a unui autovehicul ca fiind abandonat nu înseamnă că imediat acesta este ridicat, procedura bazându-se pe o metodologie care implică întocmirea a numeroase documente și respectarea termenelor pentru ducerea lor la îndeplinire, iar acestea pot dura până la câteva luni, nerespectarea pașilor reprezentând un abuz”, se mai arată în raport.

actiuni-plt-2016

Cu ochii pe piețe

Agenții locali au făcut controale și în piețe, urmărind ca piețarii să respecte legea și să aibă certificate de producător. Pe tot parcursul anului, doi comercianți s-au ales cu interdicție să mai vândă, vreme de 12 luni, în piețele din oraș.

„S-a acționat și pe linia depistării producătorilor agricoli despre care există date și suspiciunea că oferă spre vânzare produse agricole agroalimentare cumpărate din Piața de Gros, folosindu-se de atestatele de producător și carnetele de comercializare, eludând astfel legislația în vigoare, fiind depistați opt producători agricoli care, pe lângă produsele obținute în fermele proprii, ofereau spre vânzare și produsele despre care au declarat că le-au cumpărat din Piața de Gros, fără factură”, susțin reprezentanții Poliției Locale. Oamenii își vindeau marfa în piața volantă și au rămas fără dreptul de a își întinde o masă în vreuna din piețele volante din oraș.

Oamenii legii susțin că au reușit să facă puțină curățenie în piețe și că acum astfel de situații găsite în toate piețele din Timișoara sunt mai izolate.

Poliția Locală: Am reușit să reducem numărul persoanelor fără adăpost

Dacă este să ne luăm după statisticile prezentate de agenții locali, pe străzile Timișoarei sunt mai puțini cerșetori și persoane fără adăpost. Potrivit acestora, s-a acționat zilnic, pe două schimburi sau ori de câte ori a fost necesar.

„Am reușit să reducem la 820 numărul persoanelor din această categorie, dintre care 157 sunt minori, față de care s-a luat măsura predării aparținătorilor legali sau internarea în centrele specializate în ocrotirea minorilor, iar față de 633 majori am luat măsura încredințării Serviciului Public de Asistență Socială în vederea soluționării problemelor acestora”, mai spun reprezentanții Poliției Locale. Peste 4.000 de persoane fără adăpost au fost îndrumate anul trecut spre locul de domiciliu.

De ce a scăzut numărul persoanelor fără adăpost și al cerșetorilor din Timișoara? Pentru că, spun agenții locali, mulți dintre cei care au fost depistați în 2015 au înțeles măsurile dispuse de autorități și au înțeles să nu mai revină în Timișoara.

Nesimțiții, ținuți sub control

Polițiștii locali au fost cu ochii și pe nesimțiții orașului, cei care nu își îngrijesc terenurile sau aruncă gunoaie pe străzi. Cei care nu și-au întreținut terenurile s-au ales cu amenzi maxime, iar pentru cei care aruncă deșeuri pe străzi s-au făcut aproape 1.400 de pânde, la această fază agenții locali ajutându-se și de camerele de supraveghere instalate prin oraș. În 2016 au fost prinși doar 116 persoane care au abandonat gunoaie la diverse rampe clandestine. Și în acest caz amenzile date au fost maxime.

Mereu în centrul orașului

Pentru a ține sub control zona centrală, precum și alte zone din oraș polițiștii locali au asigurat serviciul permanent, pe trei schimburi, în Piața Victoriei, Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, str. Mărășești, Vasile Alecsandri, Nicolae Paulescu, Eugeniu de Savoya, Augustin Pacha, Parcul Copiilor, Piața Leonardo da Vinci, Bd. I.C. Brătianu și Complexul Studențesc, în campus fiind înființat un post de poliție în iarna lui 2015.

Cele mai multe amenzi, date pentru normele de conviețuire socială

Printre altele, oamenii legii au constatat și fapte de natură penală, dar au dat și o groază de amenzi. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru normele de conviețuire socială și ordinea și liniștea publică.

„În anul 2016, polițiștii locali au adoptat o atitudine proactivă în depistarea actelor și faptelor de natură contravențională, aplicând sancțiunile în funcție de gravitatea faptei, de impactul acesteia față de comunitate, astfel fiind constatate și aplicate 42.237 sancțiuni contravenționale, din care 40.062 cu amendă (…), predominând contravențiile aplicate la Legea nr. 61/1991 republicată (n.r. privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice) – 8.472, la OUG. 195/2002 (n.r. privind circulația pe drumurile publice, Codul Rutier) – 14.108 și la HCL 371/2007 (n.r. privind constatarea și sancționarea contravențiilor în Timișoara) – 12.634”, se arată în raportul Poliției Locale.

De ce sunt mai multe amenzi? Oamenii legii cred că cei care încalcă legea nu au înțeles scopul preventiv al măsurilor luate de Poliția Locală, mai ales pe linie de circulație rutieră.

Printre altele, polițiștii locali au mai asigurat ordinea publică alături de jandarmii din Timișoara la diverse evenimente, precum și la toate meciurile de fotbal din Liga 1 susținute de ACS Poli Timișoara pe teren propriu. Controale s-au făcut și la societățile comerciale, pentru a se vedea dacă patronii respectă legea și dacă au acorduri de funcționare. Oamenii legii au mai numărat și clădirile istorice aflate în stare avansată de degradare și i-au amendat pe proprietari și au asigurat paza și ordinea publică la mai multe școli din oraș.

Aproape 10% din populația Timișoarei a sunat la Dispecerat

Aproximativ 30.000 de oameni au sunat la Dispeceratul Poliției Locale în cursul anului trecut. Asta înseamnă nici măcar 10% din populația orașului. Oamenii legii s-au deplasat „cu promptitudine” doar în 4.249 de situații, restul de sesizări fiind… înregistrate telefonic. Numărul pentru situații de urgență este 0256/968.

Agenții locali mai trebuie să răspundă și la un alt telefon – 0356/913, înființat la ordinul primarului pentru bicicliștii care găsesc mașini parcate pe pistele de biciclete.

Oficialii Poliției Locale se laudă că intervin mai repede la incidente.

„Prin punerea în practică a programului Track GPS, care permite vizualizarea dispunerii patrulelor auto în teren și dirijarea la evenimente a celui mai apropiat echipaj disponibil, timpii de reacție și intervenție au fost reduși simțitor, înregistrându-se în medie 15-20 de minute”, mai scrie în raport.

Tot la capitolul laude, șeful Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan, a obținut anul trecut titlul de campion național la tir cadre de conducere, iar Aurel Știrb este campion național la șah, Georgina Velicu fiind campion național la tir, în timp ce Ion Dăianu este campion național la tenis de masă. Polițiștii locali din Timișoara au reușit să obțină locuri fruntașe la toate concursurile la care au participat.

Poliția locală are 372 de angajați, din care 22 funcții de conducere, 291 de execuție, iar din structură mai fac parte și un post contractual de conducere, 55 posturi contractuale de execuție și trei posturi contractuale de deservire.41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor