Liniste pe santierul strazii Popa Sapca. Lucrarile au fost oprite pentru descarcarea arheologica

De Roxana Deaconescu
17Comentarii
Liniste pe santierul strazii Popa Sapca. Lucrarile au fost oprite pentru descarcarea arheologica
© TION: Liniste pe santierul strazii Popa Sapca. Lucrarile au fost oprite pentru descarcarea arheologica
Nici țipenie de muncitor pe șantierul străzii Popa Șapcă. Lucrările au fost oprite pentru descărcare arheologică, după ce acolo s-au descoperit fragmente din cărămidă din fortificația austriacă, care îi vor ajuta pe specialiști să deseneze o hartă mai exactă a Cetății orașului. Zilele astea nu lucrează nici arheologii pe șantier, pentru că încă așteaptă după un aviz de la Comisia Națională de Arheologie…

Vă reamintim, muncitorii care lucrau pe Popa Șapcă au dat peste vestigii în urmă cu aproape o lună.

„Este foarte interesant, au ieșit fragmente din fortificația austriacă din cărămidă pe strada Popa Șapcă. Din păcate sunt distruse, probabil din perioada comunistă sau chiar de mai devreme, când s-a făcut strada. Dar la o anumită adâncime se mai păstrează fundațiile. Din fericire, nu vor fi distruse de lărgirea drumului respectiv, fiind deja demantelate încă din perioada respectivă. Este bine pentru noi, ne permitem acum să luăm toate coordonatele și să avem documentată de acum înainte cu exactitate limita estică a fortificației austriece. În unele părți a ieșit și unul dintre așa-numitele vârfuri ale bastioanelor din cărămidă, noi așa credem. Se văd bine, documentăm totul”, ne spunea atunci arheologul Dorel Micle. Zidul descoperit a fost însă distrus atunci când au fost introduse utilitățile în zonă.

În urma vestigiilor scoase la lumină, lucrările au fost oprite pe Popa Șapcă. Se așteaptă încă după un aviz de la Comisia Națională de Arheologie, așa că pe șantierul de lângă Punctele Cardinale nu lucrează nici muncitorii, nici arheologii.

„Nu avem încă motivarea de la Comisia Națională de Arheologie. Se va lucra în mod sigur în continuare… Ar fi trebuit să vină un răspuns, să știm ce să facem… noi am trimis raportul pentru ce am lucrat până acum, s-au făcut niște recomandări, dar cei din comisie decid ce se întâmplă mai departe. S-a făcut și un proiect de cercetare pentru zona pasajului, acolo vom continua cu săpăturile, în momentul în care ne vine avizul ne putem apuca și acolo. Vom săpa pe lângă pasaj, pe unde nu încurcăm circulația. Oricum în acea zonă totul este distrus sub pământ, se vede cu ochiul liber că sunt utilități până la 2 metri adâncime”, ne-a explicat Dorel Micle, cel care se ocupă de descărcarea arheologică pentru proiectul primăriei.

Cât se așteaptă după avizul de la București, muncitorii care efectuează lucrările de reamenajare în zonă s-au mutat pe Bd. Antenei.

„S-au oprit puțin lucrările pe Popa Șapcă, pentru că s-a hotărât să se facă descărcare arheologică. Vor merge mai greu lucrările acum, pentru că la orice descoperire trebuie să se întrerupă lucrările. Se lucrează în colaborare la găsirea celor mai bune soluții de mutare a rețelei de gaz, pentru că a apărut un element surpriză: rețeaua de gaz nu este așa cum se presupunea că este, prin urmare trebuie mutată. Și pentru acest motiv lucrările au fost stopate”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Vă reamintim, lucrările pentru lărgirea Pasajului Popa Șapcă au început mai întâi pe strada cu același nume, dar și pe Bd. Antenei, pentru că firma care a câștigat licitația primăriei încă nu a primit aviz de la CFR pentru a deschide șantierul efectiv la pasaj.

Odată ce vor începe lucrările la pasaj, traficul auto și pietonal urmează să fie închis în zonă. Muncitorii firmei contractate de municipalitate vor amenaja însă o strada pentru ca șoferii să poată ocoli șantierul. Aceasta ar urma să lege Bd. Antenei de strada Demetriade, în zona Enric Baader.

„Când se va lucra la pasajul propriu-zis va fi întreruptă circulația un timp destul de lung pe Popa Șapcă, la efectuarea lucrărilor în subteran și pentru evacuarea apelor pluviale, pentru realizarea sistemului de pompare și alte cele. Noi trebuie să asigurăm o alternativă, facem drumul care va lega sensul giratoriu de la mall de Demetriade”, a declarat Robu.

Proiectul de reamenajare a pasajului prevede lărgirea la patru benzi a străzii Popa Șapcă și a Bd. Antenei. La finalul lucrărilor ar trebui să avem câte două benzi pe sens, trotuare și piste de biciclete noi. În prezent, lățimea pasajului este de 8,5 metri, cu două benzi de circulație, iar după intervenții vor fi patru benzi, cu o lățime de 23 de metri. Se vor face și trotuare și piste pentru biciclete, pe ambele sensuri.

Lățimea carosabilului pe strada Popa Șapcă va avea 14 metri, tot acolo urmând să fie amenajate și 47 de locuri de parcare, conform proiectului. Va fi amenajată și intersecția străzii Aristide Demetriade cu Popa Șapcă și Bd. Antenei. Lățimea străzii Demetriade nu se modifică, însă în intersecție va fi amenajată o a treia bandă de circulație, pentru viraj la stânga.

Bd. Antenei, cuprins între str. Aristide Demetriade și sensul giratoriu între Calea Sever Bocu și Mitropolit Dr. Vasile Lăzărescu, va avea tot patru benzi de circulație. Proiectul prevede și asigurarea legăturii Bd. Antenei cu Inelul II, printr-un sens giratoriu reamenajat. Se vor amenaja și aici trotuare și piste pentru bicicliști.

Lucrările costă 24 de milioane de lei, fără TVA, adică puțin peste 6,4 milioane de euro, cu tot cu TVA. Licitația a fost câștigată de asocierea de firme SC Sylc Con Trans SRL – lider, cu SC Tableros Y Puentes SA și SC Petrucco SA.

Articole pe aceeași temă:

Timisoara va avea o harta a Cetatii mai autentica. S-a descoperit zidul estic al fortificatiei austriece, pe strada Popa Sapca

Santierul de la Pasajul Popa Sapca poate incepe doar cand vine avizul CFR. Blocaj in trafic un an jumatate17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor