Japonia, unde si toaletele publice arata ca muzeele – expozitie de arhitectura la Timisoara

De S.P.D.
Reactualizat la:
1Comentariu
Japonia, unde si toaletele publice arata ca muzeele – expozitie de arhitectura la Timisoara
© TION - Japonia, unde si toaletele publice arata ca muzeele - expozitie de arhitectura la Timisoara
Kumamoto Artpolis este unul dintre acele ”miracole nipone” în fața căruia te oprești uluit, mai mult decât un voiaj cu imaginația în alt spațiu, o călătorie în timp: ansambluri rezidențiale, școli, teatre, stații de feribot, poduri ca decupate din filme science-fiction, toalete publice care arată, la exterior, ca adevărate muzee de artă, un loc desprins parcă din viitor. Expoziția dedicată acestui impresionant centru internațional al arhitecturii contemporane s-a deschis luni seara, la Muzeul Banatului, în Bastion, la eveniment participând Excelența Sa Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei la București, dar și fostul ambasador nipon în România, Kanji Tsushima, actualmente rezident în Timișoara,


Organizată de Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Muzeul Banatului, expoziţia „Kumamoto Artpolis – Arhitectură și comunicare” este deschisă în perioada 17 noiembrie – 30 noiembrie 2014 la Bastionul Cetății – Galeria Theresia (str. Martin Luther nr. 4). Expoziția reunește fotografii ce reprezintă lucrări de marcă ale arhitecturii japoneze contemporane realizate în ultimele decenii în prefectura Kumamoto din Japonia

Cunoscut sub numele de „Kumamoto Artpolis”, acest inovator proiect de arhitectură și urbanism se desfășoară începând cu anul 1988 în diverse zone și localități din prefectura Kumamoto și cuprinde acum peste 80 de obiective, purtând semnătura unor arhitecți celebri, precum Tadao Ando, Toyo Ito, Kazuhiro Ishii, Jun Aoki, Teiichi Takahashi, Hiroshi Hishioka, Kazuo Inohara, Kazunari Sakamoto, Kenji Kozai, Hideaki Katsura.

„Punând accentul mai degrabă pe elementul de design și nu doar pe cel de funcționalitate, proiectele de la Kumamoto și-au propus să aducă arhitectura mai aproape de natura, cultura și istoria locului, încercând să implice în același timp și comunitățile locale în fiecare etapă a procesului de construcție”, a subliniat ambasadorul nipon, prezent la Timișoara special pentru vernisaj.

Prin acest extraordinar proiect urbanistic și arhitectural, inițiat și susținut financiar de către autoritățile locale, Kumamoto a devenit un veritabil muzeu al arhitecturii contemporane, atrăgând anual milioane de vizitatori din Japonia și din străinătate.

Pentru timișorenii care visează ca la finalul sutelor de șantiere deschise astăzi să trăiască într-un oraș (aproape) perfect, dar și pentru edilii urbei, expoziția japoneză este o lectură obligatorie.

Accesul în expoziție este liber.

Articole pe aceeași temă:

Ambasadorul Japoniei deschide la Timisoara o expozitie de arhitectura nipona contemporana1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor