Iulian Dascălu, dezvoltator de malluri, devine cetățean de onoare al orașului pe repede-înainte

De Roxana Deaconescu
22Comentarii
Iulian Dascălu, dezvoltator de malluri, devine cetățean de onoare al orașului pe repede-înainte
© foto: arhivă
Omul de afaceri Iulian Dascălu, cel care a pus bazele Iulius, va fi cetățean de onoare al Timișoarei, a decis primarul Nicolae Robu. Proiectul de hotărâre se plimbă deja prin primărie, la doar câteva zile de la propunere, iar Dascălu va trebui să depună o declarație pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Între timp, de Oscar Berger s-a uitat.

Prezent vinerea trecută, în 30 august, la inaugurarea uneia dintre cele mai mari investiții din Timișoara, primarul Nicolae Robu a dezvăluit că Iulian Dascălu merită să fie cetățean de onoare al orașului. El făcuse deja actele în primărie înainte de inaugurarea Iulius Town, încă din 28 august. Iar subalternii lui s-au mișcat cât ai zice pește.

„Vreau să vă dezvălui ceva acum în premieră. Pentru tot ce a făcut în Timișoara și ce va mai face, eu consider că domnul Iulian Dascălu merită titlul de cetățean de onoare al orașului nostru”, spunea Robu la inaugurare.

Cum dorința edilului-șef este literă de lege în primărie, funcționarii s-au conformat. Iar în curând omul de afaceri ieșean va primi cea mai înaltă distincție a orașului, care se decernează categoriilor de personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele orașului în țară și în străinătate. Dascălu este considerat de către cei din primărie drept „cel mai mare dezvoltator și operator român de centre comerciale de mall din România”.

Domnul Iulian Dascălu, primul și cel mai mare dezvoltator și operator român de centre comerciale de tip mall din România este îndreptățit să primească acest titlu, având în vedere performanțele din întreaga sa carieră. Prin proiectele create, a avut un rol important în dezvoltarea urbanistică, dar mai ales în cea economică a orașelor alese pentru planurile sale de afaceri. Presa de business l-a inclus în prestigioase topuri naționale ale celor mai valoroși manageri și oameni de afaceri”, se arată în proiectul de hotărâre publicat deja pe site-ul primăriei.

Laudatio extins

În raportul de specialitate se prezintă un laudatio complex cu activitatea patronului Iulius.

Iulian Dascălu s-a născut în 21 iulie 1969, în Iași. Este, conform primăriei, primul român care a dezvoltat un centru comercial de tip mall. Începând cu anul 2000, a creat rețeaua națională Iulius Mall, în patru mari orașe din România, cu peste 300.000 mp de spații de retail: Palas Iași, Iulius Town Timișoara, Iulius Mall Iași, Iulius Mall Timișoara, Iulius Mall Cluj și Iulius Mall Suceava.

Toate mallurile dezvoltate sunt lider de piață la nivel regional, devenind un adevărat stil de viață pentru locuitori. Anual, peste 68 de milioane de persoane își petrec aici timpul liber. Iulian Dascălu este proprietar al grupului Iulius, singura companie din România specializată în dezvoltarea și operarea de proiecte de tip mixt. Totodată, Iulius se află în topul celor mai mari dezvoltatori și operatori de centre comerciale de tip mall din România. În cei peste 20 de ani de activitate, compania a revoluționat piața de real-estate, fiind o companie vizionară care a implementat concepte în premieră: primul ansamblu urbanistic mixt și primul mall din afara Bucureștiului”, se arată în referatul de specialitate atașat proiectului.

Ultima investiție a Grupului Iulius în Timișoara se ridică la 442 milioane de euro, în complexul Iulius Town. În 2017, averea lui Iulian Dascălu a fost estimată la peste 500 de milioane de euro.

Găsiți AICI laudatio creat de reprezentanții PMT!

Conform regulamentului de acordare a titlului de Cetățean de onoare al orașului, Iulian Dascălu va trebui să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să spună că nu a fost colaborator al Securității și că nu a făcut poliție politică.

Cetățenii de onoare ai Timișoarei au și câteva drepturi: pot lua cuvântul în ședințele consiliului local la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, pot participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul consiliului local sau în care acesta este coorganizator, au gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun din oraș și pot participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea CLT.

Odată cu drepturile, cei care dețin titlul de Cetățean de onoare al Timișoarei au și două îndatoriri: să promoveze imaginea Timișoarei și să planteze câte un copac pe care să fie aplicată o plăcuță cu numele acestora.

De Oscar Berger s-a uitat

Între timp, în sertarele din PMT, alte propuneri pentru titluri de cetățean de onoare al orașului sunt uitate cu anii. Este și cazul lui Oscar Berger, fostul patron al ziarului „Timișoara”. Acesta a murit în august 2013, iar în mai 2014 mai mulți jurnaliști au cerut consiliului local să-i acorde lui Berger, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Oscar Berger a fost regizor, ziarist, reprezentant de frunte al societății civile, omul care a ținut în viață ziarul «Timișoara» timp de mai bine de 18 ani – perioadă în care, în acea redacție, s-a format majoritatea reprezentanților presei scrise care activează și astăzi în Timișoara. Spirit boem, Oscar Berger și-a dedicat întreaga sa viață Timișoarei și promovării principiilor statului de drept, fără a solicita vreo recompensă. A primit una singură (dacă facem abstracție de numeroasele premii pentru filmele pe care le-a realizat): Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate”, scria în documentul depus la primărie. Cinci ani mai târziu, propunerea nu a fost luată în considerare.

Articole pe aceeași temă:

Robu vrea să îi acorde lui Iulian Dascălu titlul de cetățean de onoare al Timișoarei pentru proiectul Iulius Town

Fiecare cetatean de onoare al Timisoarei trebuie sa planteze un copac. Conditii noi pentru acordarea titlului22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor