Fiecare cetatean de onoare al Timisoarei trebuie sa planteze un copac. Conditii noi pentru acordarea titlului

De Roxana Deaconescu
3Comentarii
Fiecare cetatean de onoare al Timisoarei trebuie sa planteze un copac. Conditii noi pentru acordarea titlului
Consilierii locali introduc două condiții noi pentru viitorii cetățeni de onoare ai Timișoarei. Regulamentul inițial prevede însă și două îndatoriri: promovarea orașului și plantarea unui copac care să aibă o plăcuță cu numele cetățeanului de onoare ce l-a sădit.

Mai mulți consilieri locali susțin că este necesară îmbunătățirea regulamentului adoptat în martie 2005 și propun ca viitorii cetățeni de onoare să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să spună că nu au fost colaboratori ai Securității și că nu au făcut poliție politică. Mai mult, nu poate fi cetățean de onoare al orașului cel care a deținut funcție de conducere la nivel local sau național în Partidul Comunist Român.

„Solicităm ca pentru conferirea acestei distincții importante, pe lângă criteriile menționate în actualul regulament aprobat prin HCL 258/28.06.2005, să se adauge la Capitolul al III-lea, articolul 6, ca cerințe obligatorii, următoarele: (c) a fost lucrător al Securității din regimul comunist sau colaborator al acesteia, în sensul desfășurării de activități de poliție politică; în acest sens, persoana propusă pentru acordarea titlului trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care declară acest fapt; (d) a deținut funcții de conducere la nivel local și/sau național în structurile de conducere ale PCR. Această solicitare este în acord cu spiritul general al cetățenilor municipiului Timișoara – orașul unde a început Revoluția Română împotriva regimului securisto-comunist”, se arată în proiectul de hotărâre.

Regulamentul vechi mai spune că sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea titlului categoriile de personalități care se găsesc în una din situațiile următoare: personalități cu recunoaștere națională sau universală care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Timișoarei și a imaginii orașului; personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele orașului în țară și în străinătate; persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau, prin sacrificiul suprem, au salvat viețile concetățenilor lor; persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.) au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor orașului; foști deținuți politic sau veterani de război, care, prin activitatea lor ulterioară, au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Timișoarei în lume; sportivi timișoreni care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale.

Potrivit aceluiași regulament, nu pot deține titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; persoanele care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea titlului (propunerea se va face după clarificarea situației juridice.

Cetățenii de onoare ai Timișoarei au și câteva drepturi: pot lua cuvântul în ședințele consiliului local la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, pot participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul consiliului local sau în care acesta este coorganizator, au gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun din oraș și pot participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea CLT.

Odată cu drepturile, cei care dețin titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei au și două îndatoriri: să promoveze imaginea Timișoarei și să planteze câte un copac pe care să fie aplicată o plăcuță cu numele acestora.

Articole pe aceeași temă:

Reguli noi pentru viitorii cetateni de onoare ai Timisoarei

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor