Incepe renovarea cladirii Primariei Timisoara de pe Alecsandri. Se va transforma in cladire de birouri cu bar si restaurant

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
11Comentarii
Incepe renovarea cladirii Primariei Timisoara de pe Alecsandri. Se va transforma in cladire de birouri cu bar si restaurant
© Foto: arhiva
Una dintre cele mai emblematice clădiri din centrul Timișoarei va intra în șantier timp de doi ani. Primăria a finalizat licitația pentru renovarea clădirii de pe Vasile Alecsandri nr. 1 și vrea să amenajeze acolo un bar, un restaurant, dar și spații de birouri.

Vă reamintim că, inițial, lucrările de renovare a clădirii au fost estimate la 5,77 milioane de lei, însă apoi au fost revizuite la 4,1 milioane de lei, în anunțul de licitație publicat la mijlocul acestui an. Până la urmă, câștigător al licitației a fost Alex-Dia Construct S.R.L., o firmă care a mai câștigat în trecut licitații ale Primăriei Timișoara și care a venit cu un preț de 2,68 de milioane de lei, fără TVA, cu o clauză ce cuprinde 12 la sută din sumă pentru cheltuieli neprevăzute.

Conform anunțului de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Primăria Timișoara intenționează să amenajeze acolo atât spații de birouri, cât și un bar și un restaurant. Astfel, în documentație se vorbește despre „demolare și reconstruire corp C7 – funcțiunea propusă: bar de vară; demolare corpuri: C4, C5, C6, situate în corpul B. Consolidare, extindere pe verticală corp C2 de la Sp+P+1E la Sp+P+2E+M, refuncționalizarea/schimbarea destinației spațiilor în spații pentru alimentație publică (restaurant + bar) la subsol + parter și birouri la etaj 1 + etaj 2 + mansardă. Crearea a 4 accese la parter (corp C2) din exterior (str. V. Alecsandri). Realizare lift exterior din curtea interioară. Amenajare curte interioară: scenă, pavaj, terasă (alimentație publică)”.

De asemenea, vor fi efectuate și lucrări de demolare, de igienizare chimică la pardoseli, tavane, pereți, refacere acoperiș mansardă, hidroizolații subsol, compartimentări pe structură metalică cu gips-carton, finisaje la pereți, tavane și pardoseli, tâmplărie interioară și exterioară, tencuieli exterioare și ancadramente, lucrări de instalații – apă, canal, electrice, gaz –, montaje utilaje tehnologice, montat ascensor panoramică.

Viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu susține că imobilul, unul dintre cele mai vechi și reprezentative pentru oraș, își va schimba total înfățișarea după renovare, barul și restaurantul urmând să fie scoase la licitație pentru găsirea unui administrator.

„Clădirea de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 este una dintre cele mai vechi din Timișoara, menționată în hărțile vremii încă de la începutul secolului 18. De-a lungul timpului aici a funcționat Cancelaria de Război, clădirea având în general o funcțiune administrativă. Clădirea este între puținele imobile care aparțin Primăriei Timișoara în cartierul Cetate, iar starea sa de degradare era una însemnată. În cursul anilor 2015-2016 s-a realizat proiectul de consolidare, reabilitare și înălțare a imobilului, astfel încât acesta să ajungă la nivelul celorlalte clădiri de pe strada Vasile Alecsandri. Un lift exterior amplasat în curte, demolarea unor corpuri parazitare, dar și reconstrucția unora vor completa proiectul de reabilitare. Curtea interioară, una foarte generoasă, va fi amenajată și va beneficia de o scenă permițând astfel realizarea unor evenimente culturale, asemenea marilor orașe cu aceeași arhitectură din Vestul Europei. Este motivul pentru care în structura funcționalității clădirii apare și o unitate de alimentație publică, spațiu ce, odată finalizat, va fi scos la licitație în conformitate cu prevederile legale. Ordinul de începere a lucrărilor urmează să fie dat în aproximativ două săptămâni. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 4.188.894 lei + TVA, la procedura au participat 4 firme, iar valoarea ofertei câștigătoare a fost de 2.681.299 lei + TVA”, a declarat Dan Diaconu pentru tion.ro

Durata lucrărilor este de 24 de luni.

În trecut, Alex-Dia Construct s-a ocupat și de amenajarea centrului UPU de la Spitalul Municipal, dar a câștigat și alte contracte bănoase cu Primăria Timișoara, cum ar fi reamenajarea fațadei Operei din Timișoara, lucrare aflată în stand-by de o lungă perioadă de timp, sau pentru reabilitarea unei săli de sport din patrimoniul municipalității. De asemenea, firma condusă de Alexandru Agoston se ocupă în parteneriat cu Zitico SRL și de reabilitările de urgență ale clădirilor aflate în patrimoniul Primăriei Timișoara, contractul fiind valabil până în 2018.

Primăria Timișoara își face restaurant și bar de vară la subsol, scenă și terasă în curte, dar și spații pentru birouri! Toate acestea se vor regăsi în clădirea plină de graffiti de pe strada Vasile Alecsandri, pe care municipalitatea vrea în sfârșit să o reabiliteze. Se caută deja o firmă construct...11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor