In capitala Banatului se produce o macara mai inalta decat Catedrala Mitropolitana Timisoara

De M. Hoster
Reactualizat la:
17Comentarii
In capitala Banatului se produce o macara mai inalta decat Catedrala Mitropolitana Timisoara
Un grup de firme din Timişoara, specializat în utilaje de ridicat de mari dimensiuni şi construcţii metalice şi industriale, realizează, şi urmează să pună în funcţiune, cea mai mare şi eficientă macara din România, destinată șantierelor de construcții navale. Proiectul a fost câştigat în urma unei licitaţii internaţionale, urmând ca macaraua să fie folosită, din luna martie, pe şantierele navale româneşti.

Cu o tradiţie de peste 65 de ani în domeniu, societatea timişoreană a fost singura companie românească angrenată în concepția și construcţia macaralei gigant, fiind câștigătoarea unei licitații internaționale.

Uriaşa instalaţie de ridicat, care a implicat munca a peste 40 de specialiști și 200 de muncitori, manevrează o sarcină de 120 de tone. Ea va fi utilizată și în tandem cu „sora” ei geamănă, o altă macara care va fi montată începând cu luna aprilie, astfel încât împreună vor putea manevra 240 de tone, fiind utilizate în fluxul de producție al navelor.

O singură macara poate ridica în acelaşi timp circa 8 vagoane de marfă goale sau 100 de autoturisme pana la înălțimea unui bloc de 15 etaje. Distanţa la care sarcina poate fi manevrată faţă de axul macaralei ajunge până la 55 de metri; mecanismul de deplasare are o lungime de 38 de metri (mai mare cu 8 metri decât balena albastră, cel mai mare animal din lume) şi are la bază 64 de roţi. Înălţimea macaralei va fi de 96 de metri, cu 6 metri mai mult decât Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cea mai înaltă biserică din România.

Macaraua gigant va fi parte a fluxului de producție a navelor, ea putând fi văzută la lucru pe un şantier naval din România începând cu luna martie a acestui an.

„Provocarea cea mai mare legată de acest proiect constă nu doar în concepția, cât și în realizarea lui de către o companie cu capital 100% românesc, utilizând o bază de subcontractori din țară, în condiţiile în care industria grea din România a pierdut mult din forţă în ultimii 25 de ani, iar numărul industriaşilor din domeniu este limitat de cerinţele tehnologice impuse de acest proiect gigant. Cu alte cuvinte, putem vorbi de un produs original 100%, made in România” – afirmă Dan Sîrbu, director comercial al societăţii producătoare.

Macaraua este un concept nou, rezultat al colaborării interdisciplinare: construcții metalice, mecanisme, instalație electrică, acționare cu echipamente moderne, conform ultimelor noutați mondiale și europene în materie de instalații de ridicat de acest tip.

Noutatea absolută pe care o aduce această macara este utilizarea unor oțeluri speciale corelate cu soluții inovatoare ale construcţiei metalice, dar și a mecanismelor.

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor