In 18 septembrie vom avea referendum privind desfiintarea Timisului

De Delia S. Barbu
Reactualizat la:
12Comentarii
CJT a votat organizarea unui referendum
CJT a votat organizarea unui referendum
21 au votat pentru, 12 s-au abţinut. Cei 33 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa extraordinară de vineri a CJT au dezbătut şi votat proiectul de Hotărâre privind organizarea referendumului în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Timiş privind desfiinţarea judeţului Timiş.

Timişenii sunt aşteptaţi în 18 septembrie la referendumul local privind desfiinţarea judeţului Timiş. Votul consilierilor judeţeni prezenţi la şedinţa extraordinară de vineri a decis că referendumul va avea loc, în ciuda numeroaselor comentarii asupra ilegalităţii acestei acţiuni.

La începutul şedinţei, Titu Bojin – reprezentantul iniţiatorilor – a prezentat proiectul.

„ Am prezentat un raport motivat, pe care îl aveţi în faţă, din care rezultă explicit că, în opinia mea, proiectul de hotărâre este ilegal. Nu pot organiza un referendum dacă nu există un proiect de lege în legătură cu acest aspect. Solicit secretariatului să insereze în procesul verbal opinia mea, aşa cum a fost exprimată în scris: că proiectul este ilegal” a declarat Petrişor Nădăştean, secretarul CJT.

„Conform art. 14 aliniatul 3 ne încadrăm în legea referendumului local şi consider că acest proiect este legal”, a replicat Adam Crăciunescu, vicepreşedinte al CJT.

Consilierul judeţean Viorel Sasca a solicitat un amendament: „România are nevoie de reorganizare administrativă, dar pentru asta trebuie un proiect serios. De aceea, am o propunere în cazul unei reorganizări: ca oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori, să primească statul de judeţ, pentru că au aparatul administrativ necesar şi propun ca amendament să existe:  Sunteţi de acord ca în cazul unei reorganizări administrativ- teritoriale a ţării, Timişoara să primească statul de judeţ?”.

Următoarea intervenţie a aparţinut liderului CJT, Constantin Ostaficiuc. „Este un referendum ilegal, dar ştim că demersul USL are un caracter politic, e o sarcină venită de la Bucureşti, în sprijinul descentralizării, care prea puţin interesează judeţul. Am fi dorit un referendum cu titlul Timişoara-capitală a Banatului şi, probabil, ne vom exprima votul aşa cum am decis la momentul respectiv. Putem eventual formula întrebarea: Vreţi ca Timişoara să fie capitala Banatului în eventualitatea unui referendum?”, a declarat Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT, după care, consilierii au trecut la vot.

La final, liderul CJT a încheiat: „ Proiectul a devenit hotărâre şi în 18 septembrie va fi organizat referendum. Totuşi, semnătura mea va fi cu obiecţiuni, pentru că eu consider proiectul ilegal”.

Referendum pe tema regionalizarii in Timis12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor