Gradinita de vara la Timisoara. Zeci de micuti din familii vulnerabile vin la cursurile organizate de Salvati Copiii

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Gradinita de vara la Timisoara. Zeci de micuti din familii vulnerabile vin la cursurile organizate de Salvati Copiii
Zeci de copii din familii defavorizate din Timișoara merg la grădinița estivală. În fiecare zi, chiar dacă este vară, aceștia vin la „grădi” și învață lucruri noi, de la figuri geometrice la colorat și alte activități care-i pregătesc pentru școală. Organizația Salvați Copiii este cea care desfășoară deja de câțiva ani acest proiect, iar în Timișoara sunt două centre unde copiii vin la grădinița estivală.

Grădinițele estivale funcționează la Timișoara din 10 iulie până în 2 septembrie. În urbea de pe Bega funcționează două astfel de grădinițe în această vară – cea de la Școala Gimnazială nr. 1 și cea de la Colegiul Dimitrie Leonida din Timișoara. În fiecare loc vin la grădiniță câte 20 de copii. Aici, educatorii și voluntarii Salvați Copiii îi învață pe copii diferite lucruri care-i pregătesc pentru viață.

„În fiecare vară, începând din anul 2009, în Timișoara noi am avut aceste grădinițe estivale, în diferite locații. Acum sunt la Școala Gimnazială nr. 1 și la Colegiul Leonida”, a spus Delia Bajireanu, director de programe Salvați Copii, filiala Timișoara.

La grădinițele estivale vin copii între 3 și 6 ani, micuți cu situație vulnerabilă. Cursurile au loc de luni până vineri, de la ora 8 la 16. La grădinița estivală de la Școala Gimnazială nr. 1, dimineața începe cu înviorarea, copiii fac exerciții, „joculețe”, după o mică gustare începe activitatea didactică. Copiii au în fiecare zi o anumită temă. Marți, tema a constat în figuri geometrice.

„Avem o grupă de 20 de copii, cu situații vulnerabile, între 3 și 6 ani. Sunt copii care au nevoie de sprijinul nostru. Activitățile sunt pentru a implementa regulile de bază, cum să ne comportăm, pregătirea mesei, dezvoltarea activităților de comportament. Când se termină programul grădinița estivală noi ne ocupăm și de monitorizarea lor pe mai departe. Avem grijă să nu abandoneze școala și rezultatele sunt foarte bune pe parcursul anilor. Colaborăm cu școala foarte bine, sunt copii care sunt înscriși la Grădinița nr. 5, care aparține de Școala nr. 1, prin deplasarea în comunitate. Mergem în comunitate și identificăm și alți copii în momentul în care luăm legătura cu părinții”, a spus Isabela Ciornoavă, coordonatoare program grădinița estivală din Școala Gimnazială nr. 1.

Din 2009 până în prezent, 240 de copii au urmat cursurile grădinițelor estivale organizate de Salvați Copiii la Timișoara. Centrul de la Școala Gimnazială nr. 1 funcționează din fonduri proprii, de la Salvați Copiii. Aici, copiii nu beneficiază de masă, ci doar de o gustare pe zi. La Colegiul Leonida, cei de la Salvați Copiii au un finanțator care asigură copiilor o masă caldă pe zi.

„Este foarte important ca legătura dintre mediu și educație să fie foarte bună. Grădinița estivală se desfășoară pe timpul verii, iar activitățile sunt mult mai relaxate”, a spus Diana Urzică, director al Școlii Gimnazile nr. 1 și fost voluntar Salvați Copiii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !