Golanii care au murit in mineriada din 1990, de la Bucuresti, comemorati la Timisoara

De Adrian Panduru
Golanii care au murit in mineriada din 1990, de la Bucuresti, comemorati la Timisoara
© TION - Golanii care au murit in mineriada din 1990, de la Bucuresti, comemorati la Timisoara
Ioan Rus îi făcea, zilele trecute, pe copiii celor plecaţi în străinătate “golani”, demisionând imediat după ce a făcut aceste declarații. Nu a fost însă singurul care a folosit acest apelativ în mod public. Un șef de stat a folosit acest apelativ acum 25 de ani, când se referea la oamenii care protestau în Bucureşti. Pe 13-15 iunie 1990, în Capitală, “golanii” au ales să protesteze împotriva regimului instaurat după Revoluţia din 1989. Au primit în schimb o avalanşă de bastoane pe spate şi bătăi crunte de la minerii chemaţi la Bucureşti de Ion Iliescu pentru a pune capăt “revoltei”. Acei “golani” care au murit sau au avut de suferit de pe urma bătăilor primite vor fi comemoraţi în Piaţa Victoriei din Timişoara.


Timişorenii sunt chemaţi, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Timişoara pentru a comemora victimele mineriadei din 1990. „Timişoara nu uită! Remember mineriada 25 de ani” este titlul sub care, pe Facebook, se strigă adunarea timişorenilor în Piaţa Victoriei. Sloganul ales de iniţiatorii acţiunii este „Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca!”.

„Banatul nu uită niciodată! Adu-ţi aminte de mineriadă! 746 de răniţi şi, conform mărturiilor şi dovezilor, peste 100 de morţi! Am fost înşelaţi la scurt timp după Revoluţie. De-atunci, zilnic, suntem înşelaţi. Atunci, libertatea noastră a fost călcată în picioare! Haideţi să ne adunăm cu toţii în seara zilei de 14 iunie pentru a comemora victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Împreună, cu lumânări în mâini, să transformăm Piaţa Operei din Timişoara într-o mare de lumini”, scriu organizatorii pe Facebook.

Conform paginii de Facebook (facebook.com/events/933267980029004/), adunarea se dă în seara zilei de 14 iunie, între orele 20.30-22.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București pentru a-i potoli pe “golani”. Sub titlul “Mineriada din iunie 1990″ sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a simplilor trecători.

Inițiate din pricina nemulțumirii generale cu privire la evoluția vieții politice din România post-decembristă, protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine în Capitală. Manifestațiile au fost supranumite „Golaniada”, titlul provenind din apelativul „golan”, folosit îndeosebi de către președintele Ion Iliescu cu referire la protestatari. Cu o durată de 53 de zile și adunând în jur de 50.000 de oameni în fiecare seară, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria post-decembristă a României.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă şi cea mai brutală dintre toate acțiunile minerilor. În 13 iunie, la televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !