Ghinion cât casa! Curtea de Conturi intervine în operațiunea terenuri gratis pentru tineri de la Primăria Timișoara

De Roxana Deaconescu
23Comentarii
Ghinion cât casa! Curtea de Conturi intervine în operațiunea terenuri gratis pentru tineri de la Primăria Timișoara
© Tion: Curtea de Conturi intervine în operațiunea terenuri gratis pentru tineri de la Primăria Timișoara
Tinerii care trebuiau să primească terenuri de la primărie pe Legea 15 încă așteaptă să semneze contractele. Curtea de Conturi a cerut reevaluarea fiecărui dosar, astfel că primăria nu poate împărți pur și simplu parcelele promise încă din prima parte a anului 2017. Între timp, 128 de tineri norocoși stau cu 10.000 de euro blocați în conturi. De aproape trei ani.

Primăria Timișoara a reușit abia la doi ani de la publicarea listei tinerilor norocoși care primesc terenuri pentru casă din patrimoniul orașului să aprobe în consiliul local lista finală cu numele acestora. În 27 martie 2019 aleșii au adoptat un proiect cu tabelul nominal ierarhizat după punctaj al solicitanților de teren conform Legii 15/2003 și atribuirea parcelelor validate. Tot ce mai aveau de făcut norocoșii era să meargă la sediul municipalității și să depună câteva documente, să aleagă parcela și apoi să semneze contractul mult-așteptat. Ei bine, suntem la jumătatea lunii octombrie și nici vorbă să fie semnate contractele.

Tinerii spun că se simt duși cu zăhărelul.

„Procedura este în faza de semnare a contractelor, iar fiecare persoană de pe listă a fost convocată la primărie să își aleagă parcela, dar din luna mai nu s-a mai întâmplat nimic. Reprezentanții primăriei ne-au tot amânat din diverse motive, în perioada verii au invocat că sunt în concediu și din acest motiv nu se întâmplă nimic, mai apoi au invocat controlul Curții de Conturi, care nu cred să fi avut ca subiect procedura de atribuire a acestor terenuri. Deja sunt mai bine de doi ani și jumătate de când a fost realizată prima dată lista cu persoanele care trebuie să primească teren și nu s-a întâmplat nimic de atunci. Și nu din vina oamenilor, ci din vina celor din primărie, timp în care noi toți am fost ținuți cu banii blocați în conturi și timp în care sumele plătite pentru chiriile familiilor noastre tot cresc”, ne-a scris unul dintre tinerii norocoși.

Nici celor din primărie nu le-a venit să creadă că inspectorii Curții de Conturi au treabă cu procedura făcută pe baza Legii 15, care nu are legătură cu bugetul local. Oficialii municipalității au confirmat, pentru TION, că cei de la Curtea de Conturi au verificat documentele privind această procedură și au transmis reanalizarea fiecărui dosar.

Practic, auditorii publici externi au cerut „reanalizarea tuturor dosarelor, respectiv a actelor și documentelor care susțin acordarea punctajelor în baza cărora s-a aprobat sau nu înscrierea pe tabelele supuse aprobării prin HCL 127 din 27.03.2019 și HCL 301 din 14.06.2019 a tuturor solicitanților de teren conform Legii 15/2003, pentru a oferi asigurarea aplicării, în toate cazurile, în mod unitar a prevederilor legale”, se arată în raportul inspectorilor.

Comisia formată special pe Legea 15 în primărie a analizat deja dosarele, a pregătit câte un raport pentru fiecare și așteaptă, pe la începutul lunii noiembrie, auditorul extern pentru reverificare.

Apropiații lui Robu așteaptă și ei

Povestea terenurilor pentru tineri a început, de fapt, în anul 2003, când a fost dată Legea 15. Primăria a găsit abia în 2016 parcele pe care să le dea gratuit tinerilor care vor să își construiască o casă. 209 de tineri au ajuns pe lista inițială, însă numai 128 de parcele au fost identificate de PMT pe str. Ovidiu Balea. Mulți aveau dosare depuse încă din 2006. La finalul lui 2016, PMT le-a cerut celor care au depus cereri să-și reactualizeze dosarele. În martie 2017 a fost pusă la punct o listă nominală.

Printre cei 128 de norocoși se numărau Sanda Greblă, la acea vreme consilieră personală a primarului Timișoarei, acum șefă cu acte în regulă în primărie, Cătălin Iapă, consilier personal al primarului, precum și alți angajați în PMT sau copii ai angajaților instituției de pe C.D. Loga. S-au putut depune contestații, iar din 48 depuse au fost admise 14. Șapte din persoanele care au fost trecute pe lista finală au ajuns acolo după contestații, iar două persoane au câștigat în instanță acest drept.

Primarul Nicolae Robu a cerut ajutorul Agenției Naționale de Integritate pentru a afla dacă tinerii care lucrează în primărie se află cumva în situații de incompatibilitate sau conflicte de interese. A decis să meargă mai departe. Și s-a ajuns aici.

AICI găsiți lista finală adoptată în martie 2019!

Articole pe aceeași temă:

Ultima condiție pentru tinerii care primesc terenuri gratuite de la primărie, în zona Ovidiu Balea

Lista finală a tinerilor care primesc terenuri gratuite de la primărie, aprobată exact la doi ani de la publicare23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor