Garda de Mediu le transmite timisorenilor ca 2015 e ultimul an cu miros de cauciuc de la Conti!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
36Comentarii
Garda de Mediu le transmite timisorenilor ca 2015 e ultimul an cu miros de cauciuc de la Conti!
© TION - Garda de Mediu le transmite timisorenilor ca 2015 e ultimul an cu miros de cauciuc de la Conti!
Când nu se va mai simţi în oraş mirosul de cauciuc de la Continental? La sfârșitul anului ar urma să se finalizeze investițiile care ar trebui să rezolve problema mirosului și să asigure „confortul olfactiv” – asta le transmite Garda de Mediu timişorenilor care reclamă în continuare poluarea generată de activitatea fabricii de anvelope de la Pădurea Verde. Compania a primit autorizaţie de mediu până în 2023, iar măsurătorile ies bine, mai ales că poluarea olfactivă nu este reglementată…


Cetăţenii sesizează periodic problemele generate de activitatea Continental şi dezbat în continuare situaţia în mediul virtual. Un timişorean, Alin Zelenco, a făcut public recent răspunsul pe care l-a primit de la Garda de Mediu la plângerea sa „referitoare la aerul împuţit, cu iz de cauciuc”, pe care îl simt periodic, în funcţie de direcţia în care bate vântul, locuitorii din zona de nord a Timişoarei, şi nu numai, reclamă el.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş au deja un răspuns standard la zi, pe care l-au primit şi alţi reclamanţi, privind disconfortul creat de funcţionarea Continental.

Compania are autorizaţie de mediu pentru încă mulţi ani de-acum încolo, iar măsurătorile nu indică probleme, susţin autorităţile.

Cu ocazia controlului la SC Continental Automotive Products SRL se constată că activitatea desfăşurată este de producţie a anvelopelor şi de producere a compound-ului (toate fazele procesului tehnologic). Societatea deţine autorizaţia de mediu nr. 11349/ 29.04.2013, revizuită la data de 14.11.2014, emisă de APM Timiș, valabilă până la data de 29.04.2023. Monitorizarea factorilor de mediu: s-au efectuat măsurări ale emisiilor din zona halei de vulcanizare în perioada octombrie-noiembrie 2014. Concluzia – „Valoarea concentraţiilor substanţelor organice exprimate în echivalent benzen sunt sub valoarea limită admisă. Rezultatele prezentate se referă doar la compuşii chimici şi nu se pot raporta la mirosul de cauciuc care se simte în jurul halei de vulcanizare”. S-au efectuat măsurări ale emisiilor din zona Master Batch (…) Sunt sub valoarea de prag”, se arată în răspunsul dat de oficialii Gărzii de Mediu la începutul acestei luni.

sesizare

 

Două investiţii în curs la Continental

Autorităţile spun că problemele reclamate ar urma să fie rezolvate odată cu finalizarea investiţiilor demarate de Continental pentru reducerea impactului asupra mediului, la sfârşitul acestui an.

Societatea are în curs de implementare două mari proiecte de investiţii: 1. Implementare sistem de ventilaţie la Vulcanizare şi amplasare echipament Cold Plasma – Plasma Rece, termen de finalizare – 31.12.2015, lucrările sunt demarate; 2. Amplasare sistem modular (RTO System) pe platforma betonată. RTO = oxidare termică regenerativă; termen de finalizare – 31.12.2015, lucrările sunt demarate. Realizarea celor două proiecte de investiții va soluționa problematica mirosului de cauciuc generat de activitatea desfășurată și va asigura un confort olfactiv cetățenilor care au sesizat aceste aspecte”, afirmă comisarul-șef Mariana Lorinczi, de la Garda de Mediu Timiş.

Puşi în faţa acestei situaţii, unii timişoreni au propus organizarea unei întâlniri cu parlamentarii de Timiş, pentru a le cere acestora să promoveze o iniţiativă legislativă pentru reglementarea poluării olfactive.

O astfel de lege a cerut şi primarul Nicolae Robu în toamna anului trecut, după ce a amenințat cu închiderea de fabrici și a anunțat amenzi pe baza mirosului şi taxe uriașe pentru poluatori – lucruri care nu s-au concretizat nicicare -, dar totul a rămas la stadiul de declaraţie publică…

Recent, edilul a anunţat că va cere Ministerului Mediului instalarea unor noi staţii de măsurare a parametrilor aerului în oraş, în vecinătatea companiilor Continental şi Azur. Robu a declarat totodată că în percepţia sa situaţia s-a îmbunătăţit deja…

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara cere monitorizarea calitatii aerului langa Continental si Azur

Protest anti-poluare cu roze: soprana Diana Pap s-a pozat nud la Continental

Primarul Timisoarei cere o lege pentru a reglementa poluarea olfactiva36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor