Firmele au la dispozitie 20 de milioane de euro pentru extinderea activitatii

De Marcel Hoster
Firmele au la dispozitie 20 de milioane de euro pentru extinderea activitatii
© foto: arhiva
Suma de peste 20 de milioane de euro este disponibilă pentru firmele mici şi mijlocii din zona de Vest a României pentru dezvoltarea şi extinderea activităţii. Depunerea cererilor pentru obţinerea banilor a debutat în această săptămână.

Prin intermediul Programului Operaţional Regional pentru Regiunea Vest 2014-2020 au fost alocate 20,36 milioane de euro fonduri nerambursabile accesibile în cadrul Priorității de investiții 2.2 „Sprijinirea creării și extinderea capacității avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.

Companiile private care pot să beneficieze de aceste fonduri nerambursabile trebuie să fie societăți sau societăți cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici sau a celor mijlocii. Prima zi de depunere a cererilor a fost 23 februarie, iar termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este data de 23 august 2017, la ora 12.

Depunerea cererilor se va putea face exclusiv prin intermediul aplicației electronice MySMIS. Acest apel de proiecte este de tip competitiv cu depunere la termen, proiectele primind finanțare în funcție de punctajele obținute în cadrul etapelor de evaluare și în limita alocării financiare pentru Regiunea Vest, adică 20,36 milioane euro. Finanțarea nerambursabilă acordată vizează construirea, modernizarea şi extinderea spațiilor de producție sau prestare de servicii; dotarea cu active corporale (echipamente), necorporale (licențe, programe software, brevete), inclusiv cu instrumente de comercializare on-line. Această componentă este finanțată prin Ajutorul de Stat Regional. De asemenea, se poate finanţa implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății; activități specifice procesului de internaţionalizare (participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale), iar această componentă este finanțată prin Ajutorul de Minimis.

Valoarea eligibilă a unui proiect trebuie să fie de minimum 200.000 euro și nu poate depăși 1 milion de euro. Contribuția solicitantului de finanțare, din valoarea eligibilă a proiectului, diferă în funcție de componenta prin care se acordă finanțare, precum și în funcție de forma de organizare este de 45% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, respectiv 55% pentru întreprinderile mijlocii la proiecte finanțate prin componenta Ajutor de Stat Regional. Pentru proiecte finanțate prin componenta Ajutor de Minimis cofinanţarea din partea beneficiarului este de 10% pentru toate tipurile de solicitanți.

ADR Vest, organismul care se ocupă de implementarea finanţării în Regiunea Vest, organizează joi, 2 martie 2017, începând cu ora 10, un seminar online în cadrul căruia se vor prezenta și discuta secțiunile cererii de finanțare din cadrul aplicației electronice MySMIS. Seminarul este gratuit, dar participarea se face doar în baza unei înscrieri prin accesarea acestui link.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !