Final de an cu somaj in crestere, in Timis

De M. Hoster
Final de an cu somaj in crestere, in Timis
Judeţul Timiş a încheiat anul 2011 cu o rată a şomajului în creştere. O creştere nesemnificativă, de doar 0,12% faţă de luna precedentă. În continuare, valoarea acestui indicator rămâne scăzută, de doar 1,9%. Un număr de 6280 de timişeni apar pe listele oficiale ca fiind şomeri.

Datele oficiale prezentate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş arată că doar 1,9% din populaţia activă din Timiş se încadra la finalul lunii decembrie în categoria şomerilor. Un număr de 6280 de oameni beneficiau de acest statut, dintre aceştia 3146 fiind femei. Cea mai mare parte a acestor persoane, 4216, se află încă în perioada în care beneficiază de sprijin financiar de la buget. Alte 2064 de persoane sunt înscrise în listele oficiale ca fiind fără loc de muncă, dar şi fără nici un sprijin oferit de stat.

Tinerii sub 25 de ani ocupă 21,13% din totalul şomerilor iar aici sunt incluşi şi absolvenţii de diferite grade de pregătire în învăţământ. Este vorba fie tineri care au terminat liceul şi nu au promovat bacalaureatul, deci nu au mai putut continua studiile, fie chiar absolvenţi ai diferitor facultăţi care nu au reuşit să-şi găsească o slujbă. Destul de rău stau şi ce între 40 şi 49 de ani, cu o rată de 23,45%. Nivelul de şomaj creşte pe măsură ce scade şi gradul de pregătire al posibililor angajaţi. Aşadar, jumătate dintre şomeri sunt doar absolvenţi de gimnaziu sau primar.

Reprezentanţii agenţiilor specializate în recrutarea de forţă de muncă consideră  că nivelul şomajului este în continuare scăzut, cel „natural” fiind situat în jurul valorii de 2,2%. Majoritatea se plâng că nu găsesc oamenii potriviţi pentru slujbele oferite pe piaţă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !