Echipamente speciale de scanare a solului, care descopera existenta vestigiilor arheologice, la Universitatea de Vest Timisoara

De M. Hoster
Echipamente speciale de scanare a solului, care descopera existenta vestigiilor arheologice, la Universitatea de Vest Timisoara
© TION - Echipamente speciale de scanare a solului, care descopera existenta vestigiilor arheologice, la Universitatea de Vest Timisoara
Un program comun, româno-maghiar, a oferit Universităţii de Vest Timişoara posibilitatea de a obţine 250.000 de euro pentru un super-laborator care oferă echipamente performante ce pot stabili existenţa unor vestigii arheologice sau calitatea pânzei freatice, dacă aceasta este poluată sau nu. Printre obiectivele care au beneficiat deja de aceste echipamente sunt lucrările de reabilitare a zonei centrale a Timişoarei.


Proiectul a fost realizat în parteneriat de Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Szeged, valoarea totală a acestuia fiind 700.000 de euro, finanțare europeană. Laboratorul din Timişoara a obţinut 250.000 de euro din această sumă, restul revenind părţii maghiare. La Szeged sunt realizate două asemenea laboratoare, iar la UVT un al treilea.

Echipamentele care sunt disponibile în cadrul laboratorului sunt de ultimă generaţie și permit scanarea terenului în vederea descoperirii unor vestigii arheologice și a testării calității solului sau a pânzei freatice, am aflat de la Petru Urdea, reprezentant al Departamentului de Geografie din cadrul UVT, departament care a şi dus la bun sfârşit proiectul european.

Noile utilaje au fost folosite inclusiv la determinarea structurii unor diguri de pe malurile Timişului, dar şi în şantierele din centrul Timişoarei, aflat în reabilitare, mai spune Petru Urdea: „Aparatele achiziționate le-am folosit și pentru a efectua investigații în șantierul din Piața Unirii. Am făcut investigații pe digurile Timișului pentru a cunoaște starea de siguranță, structura acestor diguri, care sunt elemente foarte importante în lupta împotriva inundațiilor”.

Alexandru Onaca, asistent universitar, spune că datorită acestor echipamente, arheologii nu mai sunt nevoiți să sape pentru a afla ce vestigii se află într-o anumită zonă.

„Laboratorul ne permite să aflăm multe informații despre ceea ce este în substratul solului. Adică nu suntem obligați să săpăm, ci, utilizând aceste aparate foarte moderne, putem să scanăm suprafața și să aflăm ce este dedesubt, fie că sunt artefacte sau urme de locuire, care au o importanță arheologică, fie că urmărim probleme de mediu, cum este poluarea substratului sau diferite resurse naturale”, a mai spus .0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !