Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis se judeca in 14 ianuarie

De T. Ex.
5Comentarii
Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis se judeca in 14 ianuarie
© TION: Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis se judeca in 14 ianuarie
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis marți judecarea pe fond a recursului în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Primul termen stabilit de către magistrați a fost pentru 14 ianuarie.

Cei trei judecători ai completului care a luat decizia au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate în care se arăta că acesta s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe, în 30 aprilie 2009 și 5 august 2010.

În septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate, dar ANI a făcut recurs.

Acum Înalta Curte de Casație și Justiție va decide definitiv dacă preşedintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

De asemenea în 9 decembrie va fi dezbătut la Curtea Constituțională articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care se numără și Klaus Iohannis.

Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

“Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Articolul de lege a fost analizat inițial în 7 octombrie la Curtea Constituțională. Judecătorii au amânat pronunţarea unei soluţii până la 3 noiembrie, însă în acea dată, s-a decis repunerea cauzei pe rol şi rediscutarea acesteia în 9 decembrie.

Alte articole pe aceeași temă:

Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis se judeca dupa al doilea tur al alegerilor

Judecatorii instantei supreme discuta pe 25 noiembrie daca recursul ANI este admisibil in dosarul Iohannis5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor