Documentar despre deportarea sasilor, prezentat la Timisoara

De S.P.D.
Documentar despre deportarea sasilor, prezentat la Timisoara
Timişorenii sunt invitaţi la o…”Călătorie de coşmar”: acesta este titlul filmului documentar a cărui proiecţie va avea loc vineri, 28 octombrie, de la ora 15, la Casa Adam Muller Guttenbrunn. La evenimentul organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Banat va fi prezent şi regizorul filmului, Florin Besoiu.

”Călătorie de coşmar (Die Alptraumreise)” este un film documentar de 46 de minute, care abordează tema deportării saşilor în lagărele sovietice în general, ilustrată prin experienţele trăite de câteva persoane din Sebeş care au fost deportate.

”Filmul tratează mai exact cazul a patru persoane, doi bărbaţi şi două femei, care povestesc în faţa camerei de luat vederi experienţele trăite în acea perioadă. Cele două femei au fost deportate în zona munţilor Urali şi au fost supuse la muncă forţată în condiţii precare, suferind de alimentaţie săracă şi de lipsa hainelor adecvate necesare pentru a presta muncă la temperaturi foarte scăzute. Unuia dintre bărbaţii care relatează i-a murit tatăl în lagăr, de foame şi de epuizare, iar cealaltă persoană a reuşit să fugă şi să se ascundă, scăpând astfel de calvarul muncii forţate din URSS.

Filmul cuprinde la început imagini cu Sebeşul actual şi cu Biserica Evanghelica din Sebeş, care ocupa locul central în viaţa comunităţii săseşti transilvănene şi demonstrează durabilitatea etnicilor germani pe aceste meleaguri. Pe toata durata interviurilor se regăsesc imagini din lagăre care stau drept mărturie asupra tragismului acestui episod din istoria saşilor transilvăneni ”, se arată în sinopsis.

Născut în Sebeş, Florin Besoiu, a absolvit în secţia actorie a Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, apoi, vreme de doia ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Sibiu. Ulterior a devenit profesor de teatru şi a regizat opt filme de scurt şi mediu-metraj, cu care am participat la festivaluri de profil din ţară şi din străinătate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor