Doctor: 10% din pacienții care vin la UPU ar putea fi tratați în centrele de permanență, dacă funcționează corect

De Adrian Panduru
3Comentarii
Doctor: 10% din pacienții care vin la UPU ar putea fi tratați în centrele de permanență, dacă funcționează corect
© foto: tion.ro
Timișul are cele mai multe centre de permanență din țară (aproape 50), însă ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat recent că unele dintre ele nu sunt eficiente, funcționând doar pe hârtie. Doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean Timișoara, spune că centrele de permanență sunt utile pentru că scad presiunea pe Urgențele spitalelor, însă acest lucru doar dacă funcționează corect, „nu doar pe hârtie sau pentru a prelungi programul medicului de familie”…

Centrele de permanență sunt asocieri ale medicilor de familie care funcționează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. La aceste centre, medicii oferă servicii de urgență, fiind efectuate și tratamente, cum ar fi administrarea soluțiilor injectabile sau pansarea. În 2017, 60.000 de pacienți au fost tratați în Timiș la cele 48 de centre de permanență, iar ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat la mijlocul lunii ianuarie a anului 2019 că „un județ ca Timișul ar trebui să aibă maximum 20 de centre de permanență”.

Doctorul Mihai Grecu lucrează de mult timp în Urgență, la UPU a Spitalului Județean Timișoara, fie la elicopter, fie la ambulanța SMURD. Spune că aceste centre ar fi utile, ar mai lua presiunea de pe Urgențele spitalelor mari, dar pentru asta ele trebuie să funcționeze cu adevărat, nu doar pe hârtie…

„Dacă funcționează corect sunt utile, dacă funcționează doar pe hârtie sau pentru a-și prelungi programul medicul de familie, atunci, fără îndoială, sunt bani risipiți. Discutăm de aproximativ 50 de centre de permanență în Timiș. Eu am 21 de medici care asistă 72.000 de pacienți pe an la UPU, cifrele vorbesc de la sine. Trebuie cumva regândită rețeaua de medicină primară. Până la urmă este singurul mijloc prin care va scădea presiunea pe Urgențele spitalelor. E singura metodă, omului trebuie să-i oferi ceva în schimb. El găsește această poartă a UPU”, a spus doctorul Mihai Grecu.

Doctorul Grecu spune că 10 la sută dintre pacienții care vin la UPU ar putea fi tratați în centrele de permanență. Anul, trecut, în vară, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit că un medic din Timiș lucrează în nu mai puțin de șapte centre de permanență… Doctorul Mihai Grecu spune că aceste centre trebuie cunoscute de pacienți, trebuie ca ele să funcționeze corect, nu doar „pe hârtie”, și să aibă anumite standarde de dotare.

„Ar trebui să înceapă cumva partea de «împrietenire» a sistemului de medicină primară cu pacientul și să dimensionezi corect structura pe care o ai acum și care funcționează ca un fel de pompier al sistemului. Sunt oameni care ar putea fi «văzuți», un EKG și un ecograf e posibil să găsești în dotarea unor astfel de centre. Să se stabilească niște standarde de dotare. Eu apreciez că în jur de 10 la sută din pacienții care se prezintă în UPU ar putea fi tratați în centrele de permanență dacă ele ar funcționa așa cum trebuie”, a mai declarat doctorul Mihai Grecu pentru tion.ro.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara, în medie, se prezintă 200 de pacienți în 24 de ore. În decursul anului 2018, 72.000 de pacienți s-au prezentat la porțile Urgențelor. Unii dintre aceștia s-ar putea adresa centrelor de permanență. Doctorul Grecu a avut și experiențe care l-au ajutat, pe el, ca medic, și pe pacient, cu aceste centre de permanență, atunci când era de serviciu pe ambulanța SMURD.

„Am intervenit la o pacientă cu șoc anafilactic și a fost tratată în mod corect undeva la sat. Dacă nu era medicul respectiv acolo, în acel centru ce permanență, și nu știa ce să facă, ajungeam în cel mai bun caz la limită!”, a spus Grecu.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor