Dispute din cauza hotarelor intre localitatile din Timis

De Bogdan Marta
Eugen Dogariu si Liliana Onet
Eugen Dogariu si Liliana Onet
Câteva zeci de primării din județul Timiș sunt nemulţumite de actualele hotare cu localităţile învecinate, iar neclarităţi există şi cu privire la graniţa dintre judeţele Timiş şi Arad. În încercarea de a rezolva amiabil aceste neînţelegeri, Prefectura Timiş a constituit mai multe comisii locale şi o comisie inter-judeţeană.

„În momentul de faţă există câteva probleme legate de delimitarea între unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Timiş. Şi există şi o problemă legată de delimitarea între judeţul Timiş şi judeţul Arad. În acest scop, printr-un ordin al prefectului au fost constituite două comisii: pe de o parte comisiile de mediere între unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul judeţului Timiş şi o comisie de conciliere inter-judeţeană pentru rezolvarea problemelor existente la limita judeţelor Timiş şi Arad, respectiv între Secaş şi o altă localitate din judeţul Arad”, a spus Oneţ.

În judeţul Timiş există 32 de localităţi care au astfel litigii legate de delimitarea administrativă. Printre ele şi Timişoara, care are probleme de delimitare a teritoriului cu  comunele Giroc, Şag şi Moşniţa.

„În momentul de faţă există 32 de localităţi care au litigii legate de delimitarea administrativă. În acest sens au fost create 99 de comisii, având în vedere că unele localităţi au litigii cu mai multe localităţi din preajma lor”, a mai spus Oneţ.

Comisiile de mediere încep lucrul încă din această săptămână, iar până săptămâna viitoare vor fi cunoscute şi primele rezultate. Motivele disputelor sunt legate de accesarea de fonduri, restituirea proprietăţilor şi încasarea impozitelor de la firmele care şi-au stabilit sedii la hotarul dintre două localităţi.

„Conform legislaţiei în vigoare, aceste delimitări trebuie făcute având în vedere că fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să ştie limitele pentru accesarea de fonduri, pentru a şti exact suprafaţa agricolă a fiecărei localităţi şi pentru a nu exista divergenţe atunci când se restituie proprietăţile. Această situaţie exista dinainte. Acum doi ani au mai existat astfel de medieri, iar o parte din probleme s-au rezolvat. O parte dintre localităţi nu au ajuns atunci la un acord. Agenţia Naţională pentru Cadastru a dat o lege care impune să se stabilească foarte clar delimitarea dintre localităţi. În cazul în care nu se va ajunge la un consens, Instituţia Prefectului Timiş va face acţiuni în instanţă, în Contencios-Administrativ, iar instanţele de judecată se vor pronunţa pe aceste probleme”, a explicat Oneţ.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor