Discutiile pe tema orei de Religie continua. Apeluri pentru inscrierea copiilor la acest curs optional

De B.A.M
15Comentarii
Discutiile pe tema orei de Religie continua. Apeluri pentru inscrierea copiilor la acest curs optional
© TION: Discutiile pe tema orei de Religie continua. Apeluri pentru inscrierea copiilor la acest curs optional
Dezbaterile pe tema orei de Religie sunt din ce în ce mai aprinse. Pe o parte a baricadei se situează părinţii şi elevii care nu doresc să se înscrie la această materie şi acuză şcolile că apelează la diverse tertipuri pentru a nu fi nevoite să desfiinţeze catedrele respective din lipsă de participare, iar de partea cealaltă Biserica şi asociaţiile religioase, care consideră că Religia nu poate lipsi dintr-o educaţie completă. În cifre absolute, situaţia este destul de rea pentru a doua tabără, doar jumătate dintre elevi optând, până în prezent, pentru ora de Religie.


Vă reamintim că întreg scandalul a început în momentul în care Curtea Constituţională a stabilit că doar elevii care vor să urmeze cursul opţional de Religie trebuie să completeze o cerere prin care să opteze pentru orele unui anume cult, iar acei elevi care nu doresc să urmeze orele de Religie nu pot fi obligaţi să depună o cerere prin care să specifice acest lucru.

În multe şcoli din Timiş, însă, toţi elevii au primit cererile de înscriere la orele de Religie de la profesori şi învăţători, care le-au comunicat că este obligatoriu să vină cu ele completate la şcoală, lucru care nu este adevărat. Vă reamintim că am primit numeroase sesizări de la cititori privitoare la această problemă, reporterii www.tion.ro aflând între timp că practica este mai răspândită decât părea la prima vedere, deşi, oficial, nu este recunoscută de conducerile acestor şcoli. Totuşi, sub protecţia anonimatului, unele persoane din conducerea şcolilor recunosc că temerea directorilor este legată de profesorii care predau aceste cursuri şi care ar putea rămâne fără slujbe în cazul în care nu se vor înscrie destui elevi la ora de Religie.

Iar situaţia este destul de gravă pentru aceştia, deoarece, la nivel naţional, până marţi seara mai puţin jumătate din elevi au optat pentru orele de Religie, ceea ce va conduce, inevitabil, la desfiinţarea unor posturi de profesori de Religie. Mai exact, doar 1,4 milioane de elevi au optat pentru această oră, cu două zile înaintea închiderii înscrierilor, dintr-un total de 3,1 milioane de elevi la nivel naţional, situaţia fiind similară în Timiş.

Gravitatea situaţiei este recunoscută şi de asociaţiile religioase din România, care au lansat apeluri pentru înscrierea copiilor la ora de Religie. Unul dintre aceste apeluri a venit şi din partea Societăţii Femeilor Creştin-Ortodoxe din România.

„Omul se defineşte prin credinţă, există prin credinţă, se echilibrează prin credinţă. Refuzul credinţei este un refuz al sensului creator al vieţii, o anihilare a identităţii personale şi naţionale. Dacă nu vor cunoaşte credinţa religioasă în care s-au născut şi care ţine de substanţa şi dăinuirea poporului român, cum să-şi înţeleagă copiii noştri identitatea naţională atunci când vor ajunge la vârsta conştientizării acestei identităţi? Să fie oare, aşa cum ne spun promotorii secularismului şi ai alungării lui Dumnezeu din şcoală, studierea religiei un „factor al discriminării”? Dar cine este cel care aruncă primul cu această piatră a noţiunii „discriminării” în ceilalţi? Secularismul, care refuză orice idee legată de transcendent, de transfigurare a lumii şi a omului prin credinţă şi iubire, nu cumva devine el o falsă religie, o ideologie a lumii prezente? Să fie oare respingerea educaţiei religioase în şcoli dovada unui spirit modern, deschis faţă de valorile binelui, ale înţelepciunii, ale echilibrului – sau să fie ea convingerea unora potrivit cărora o atitudine antireligioasă ar constitui un semn de elevaţie intelectuală?”, se arată într-un comunicat de presă transmis de această asociaţie.

Comunicatul se încheie cu un apel adresat părinţilor, tutorilor şi bunicilor să îi înscrie pe copii la ora de Religie.

„Noi, cei ce aparţinem generaţiilor lipsite de educaţie religioasă, ştim cât de cumplite ne-au fost rătăcirile, iar acum avem datoria sfântă de a decide în numele copiilor noştri şi de a cumpăni consecinţele acestei decizii asupra formării sau deformării caracterului şi personalităţii lor – asupra viitorului lor şi al întregii ţări. Părinţi, tutori, bunici confruntaţi cu situaţia de a lua o decizie crucială pentru copiii pe care-i iubiţi şi cărora le doriţi binele, înscrieţi-vă copiii la ora de religie!”, se mai arată în comunicatul amintit.

Voi v-aţi înscris copilul la ora de Religie?

Alte articole pe aceeași temă:

Cititorii ne sesizeaza: Se pune presiune pe copii sa urmeze orele optionale de Religie!15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor