Cititorii ne sesizeaza: Se pune presiune pe copii sa urmeze orele optionale de Religie!

De B.A.M
Reactualizat la:
80Comentarii
Cititorii ne sesizeaza: Se pune presiune pe copii sa urmeze orele optionale de Religie!
© TION: Cititorii ne sesizeaza: Se pune presiune pe copii sa urmeze orele optionale de religie!
Mai mulţi părinţi din judeţul Timiş sunt scandalizaţi după ce copiii lor au venit de la şcoală cu un formular pe care ar trebui să îl completeze şi să specifice din ce cult fac parte pentru a putea urma orele de Religie ale cultului respectiv. Oamenii nu înţeleg de ce sunt obligaţi să opteze doar pentru forma religiei pe care copilul lor o va studia în şcoală şi nu pot să îl retragă definitiv de la aceste ore opţionale, dacă ei se consideră atei.


Interesant este că întreg scandalul a pornit după ce Curtea Constituţională a dat dreptate acelor părinţi care nu vor ca odrasla lor să urmeze cursurile de Religie. Astfel, în ianuarie, magistraţii Curţii Constituţionale au decis că este neconstituţional ca elevii sau tutorii legali ai acestora să fie obligaţi să depună o solicitare, în cazul în care doresc să se retragă de la orele de Religie. În opinia magistraţilor CCR, tocmai cei care doresc să urmeze cursurile de Religie ar trebui să facă această solicitare, în care să precizeze şi forma pe care doresc să o urmeze, nu invers.

“Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimţirea tacită sau refuzul expres”, au argumentat cei de la Curtea Constituţională.

După mai multe bâlbe ale celor din Ministerul Educaţiei, care au interpretat în moduri diferite decizia Curţii Constituţionale, până la urmă s-a decis: elevii care doresc să urmeze orele de Religie vor completa o cerere (în cazul în care sunt majori) sau aceasta va fi completată de părinţii sau tutorii lor legali, prin care vor specifica acest lucru, precum şi cultul din care fac parte.

cerere 1

Modul în care a fost însă aplicată această decizie de către unele şcoli i-a scandalizat pe unii părinţi. Astfel, mai mulţi cititori www.tion.ro ne-au sesizat că şcolile au împărţit aceste formulare tuturor elevilor şi le-au spus să le transmită părinţilor că trebuie să le aducă în cel mai scurt timp completate la şcoală.

Problema este că aceste formulare, făcute evident pentru cei care doresc să urmeze cursurile de Religie, nu includ şi opţiunea „Nu doresc să urmez orele de Religie” pentru că, vă amintiţi, tocmai ce a fost declarată neconstituţională. Ceea ce înseamnă că, automat, completarea lor duce la înscrierea elevului la ora de Religie.

cerere 2

Astfel, în opinia unor părinţi, unele şcoli încearcă prin acest tertip să îi forţeze pe elevi să urmeze un curs de Religie, indiferent dacă ei sau părinţii lor vor acest lucru sau nu.

Cum majoritatea nu urmăreşte deciziile Curţii Constituţionale ale României, este greu de estimat ce efect au avut aceste formulare şi câţi copii sau părinţi atei s-au simţit obligaţi să le completeze, deşi ar fi avut tot dreptul să nu facă acest lucru.80Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor