Dilema alesilor timisoreni la votarea bugetului: bani pentru sport vs. bani pentru spitale

De A. Strugariu
10Comentarii
Dilema alesilor timisoreni la votarea bugetului: bani pentru sport vs. bani pentru spitale
© TION - Dilema alesilor timisoreni la votarea bugetului: bani pentru sport vs. bani pentru spitale
Marţi a fost adoptat bugetul Timişoarei pentru anul în curs, dar nu fără lungi dezbateri în plenul consiliului local. Aleşii Opoziţiei au propus, fără succes, să se mute aproape 1 milion de euro de la sport şi spaţii verzi la spitale şi să se lămurească situaţia banilor care au fost prevăzuţi în trecut de Guvern pentru noul corp al Spitalului de Copii, la care n-au mai început lucrările. Primarul a lămurit lucrurile: bani de la Guvern au fost, în 2013, „într-o conjunctură post-electorală”, dar nu mai apar în bugetul pe 2014. Aceste lucrări vor începe cu fonduri de la bugetul local.

Consilierul Bogdan Herzog (PNŢCD) a fost cel care a propus, printr-un amendament la proiectul de buget, să se mute suma de 4 milioane de lei de la sport, spaţii verzi şi locuri de joacă la spitale, motivând că este mai important „să se asigure o calitate medicală superioară în Timişoara decât să plătim nişte fotbalişti sau nişte baschetbalişti care după un an nu mai ştim unde au jucat”.

Primarul Nicolae Robu a intervenit imediat şi a spus că nu este de acord. „Cu tot respectul, nu pot fi de acord cu acest amendament, pentru că ar însemna să afectăm radical toată poziţia nostră vizavi de sport, dar şi vizavi de spaţii verzi, de locuri de joacă pentru copii, de tot ce ne-am propus noi să facem pentru păstrarea frumuseţii oraşului (…) Avem patru echipe de jocuri agreate de cetăţeni, chiar dacă nu se duc acolo unde se practică jocuri să vadă live ce se întâmplă – multă lume se uită la televizor – şi, în plus, e vorba de prestigiul oraşului nostru, am avut tradiţie în aceste sporturi. Suntem în proces de reconstrucţie, în unul dintre aceste sporturi reuşim chiar performanţe excepţionale (n.r. – la rugby). În aceste sporturi ori aloci fonduri ori nu aloci deloc. A veni să aloci o sumă şi apoi să nu mai aloci înseamnă irosire de fonduri. Eu vă propun să păstrăm alocările pentru sport”, a declarat edilul-şef, care l-a asigurat pe Herzog că sunt oricum fonduri substanţiale pentru spitale.

Consilierul local Radu Ţoancă (PSD) l-a întrebat pe ţărănist pentru ce spitale ar vrea, mai exact, să fie alocaţi cei 4 milioane de lei, în condiţiile în care unităţile sanitare care ţin de primărie beneficiază de fonduri mult mai mari faţă de cum se prezenta situaţia în urmă cu 2 ani.

Herzog a afirmat că banii ar putea fi folosiţi pentru Spitalul de Copii, obiectiv pentru care s-a prezvăzut în bugetul local pe 2014 suma 5 milioane de lei, pentru construcţia noului corp de clădire – insuficient în opinia sa – şi pentru Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”.

„Am alocat bani atâţia cât credem că pot fi cheltuiţi în acest an. Sănătatea are fonduri mult mai mari decât a avut oricând (…) Dacă am atenta la celelelalte sectoare – sport, spaţii verzi – am face rău oraşului”, a replicat Robu. În cele din urmă, amendamentul lui Bogdan Herzog a fost respins.
În şedinţa de consiliu local de marţi au fost aprobate cotizaţiile pe 2014 pentru ACS Poli Timişoara – 7 milioane de lei de la bugetul local, pentru Baschet Club Timişoara – 3 milioane de lei şi pentru RCM Timişoara – 3 milioane de lei.

Revenind la Spitalul de Copii, un alt consilier, Ovidiu Ciuhandu, a cerut clarificări în privinţa banilor care au fost prevăzuţi anul trecut de Guvern pentru acest obiectiv. Alesul a întrebat ce s-a întâmplat cu banii respectivi – 5 milioane de lei.

„În legea bugetului pe 2014 acei bani nu mai apar. Au apărut, în 2013, într-o conjunctură post-electorală, în care s-a dorit să se arate că o promisiune făcută de cofinananţare a acestui obiect este respectată”, a explicat primarul Nicolae Robu, în condiţiile în care finanţarea respectivei investiţii a fost unul dintre angajamentele de campanie ale parlamentarului PSD Sorin Grindeanu.

Robu spune că investiţia este oricum una multianuală şi că Guvernul îşi va asuma o cotă parte, dar deocamdată sunt prevăzuţi doar bani de la bugetul local pentru construcţia Corpului B al Spitalului de Copii. Execuţia ar urma să înceapă cu bani de la primărie, licitaţia pentru desemnarea constructorului fiind în derulare.

Tot Ovidiu Ciuhandu a reclamat că nu a văzut în buget bani de la Guvern pentru vreo investiţie în Timişoara. L-a întrebat pe primar dacă n-a văzut el… sau nu există.

Robu i-a spus că nu există. „Asta este realitatea, dar noi mizăm pe fonduri europene şi mizăm pe susţinerea de către Guvern a cotelor părţi la proiectele europene, mizăm pe faptul că obiectivul bazin de înot olimpic, pentru care totul este pregătit la Compania Naţională de Investiţii – nu trebuie decât o semnătură – va primi finanţare”, a explicat edilul. „45 de milioane de lei, 10 milioane de euro, este contribuţia Guvernului pe proiectele europene”, l-a completat viceprimarul Dan Diaconu.

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor