Cum arata santierul din Parcul Central, in spatele gardurilor ce-l inconjoara

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Cum arata santierul din Parcul Central, in spatele gardurilor ce-l inconjoara
© Tion: Cum arata santierul din Parcul Central, in spatele gardurilor ce-l inconjoara
Se lucrează de zor pe șantierul din Parcul Central. Cel puțin așa spune viceprimarul Dan Diaconu, care a dat o tură vineri prin parcul ce va fi transformat în grădină vieneză. Edilul spune că cercetările arheologice nu vor afecta prea tare lucrările.

Vă reamintim, zilele trecute, arheologii au descoperit rămășițe din Epoca Bronzului în Parcul Central, aflat în plin proces de reabilitare.

Șantierul pentru modernizarea Parcului Central a fost deschis la începutul lunii iunie. Parcul a fost îngrădit, pentru ca muncitorii să se poată desfășura în voie, așa că timișorenii nu pot vedea exact ce se întâmplă acolo. Primarul Nicolae Robu ne spunea zilele trecute că se lucrează la realizarea sistemului de irigație.

Viceprimarul Dan Diaconu, aflat vineri pe șantier, spune că s-a lucrat excelent în ultima lună.

„Lucrările au avansat excelent în ultima lună, de când șantierul pentru reabilitarea Parcului Central «Anton Scudier» a fost lansat. În mare parte, lucrările de canalizație subterană au fost realizate, toate lucrările de decapare, consolidarea monumentului, dar și trasarea și așezarea bordurilor pentru o bună parte din alei. În zona dinspre Bd. Republicii, am avut bucuria de a descoperii vestigii din Epoca Bronzului. Totuși, am primit asigurări că cercetarea arheologică nu va afecta mersul șantierului. Conceptul de modernizare propune armonizarea stilului peisagistic al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic, la care se vor adăuga elemente noi, cum sunt foișorul de muzică, gradene verzi, labirint verde. Lucrările vizează refacerea aleilor, instalarea unui nou sistem de irigare, montarea de mobilier urban nou, plantarea de material dendrofloricol. Dacă ritmul se va păstra, avem șanse importante de a finaliza acest șantier înainte de termen”, a anunțat edilul Timișoarei.

Ce înseamnă reabilitarea Parcului Central?

Parcul Central ar trebui să fie complet transformat în grădină vieneză în 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. Practic, în vara anului viitor ar trebui să fie gata șantierul, dacă lucrările nu sunt prelungite foarte mult din cauza vestigiilor sau din cauza înghețului.

Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.

„Conceptul de modernizare pe care îl propunem armonizează stilul peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic. El urmărește restaurarea parțială și accentuarea acestui stil geometric pe cele două artere perpendiculare, prin întărirea axelor de perspectivă”, se arată în proiectul de reamenajare.

Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei.

Printre arborii noi ce vor fi plantați în Parcul Central se numără și bradul roșu de coastă – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.

Foișor muzical pentru orchestră și labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba

Foișorul muzical va fi sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.

„Printre obiectivele noi care apar în parc, am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foișorului se vor amplasa plăcuțe inscripționate cu nume ale unor compozitori și muzicieni români recunoscuți pentru operele lor”, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.

În Parcul Central vom avea și un amfiteatru, în jurul căruia vor fi plantați stejari, care vor da impresia unei curți interioare.

„Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări menționate se va crea o gradenă tip amfiteatru, cu trei nivele de ședere: Grădina «Patio» prin plantarea sub forma circulară a unor specii de stejar conduși și formați sub forma unei perdele verzi, dând aspectul unei curți interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, tolerantă la semi-umbră, plantată sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu același nume”, au completat reprezentanții municipalității.

Mese de șah pentru nevăzători

Parcul Central va avea o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

Locul preferat al pensionarilor din Timișoara, cel cu mesele de șah, nu va dispărea, ci va fi transformat. Piațeta șahiștilor va fi refăcută și extinsă spre o piațetă nou înființată în jurul statuii B.H. Delavrancea.

Parcul Scudier va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu St. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Lucrările, estimate la 11,6 milioane de lei fără TVA, se vor face cu 6,5 milioane de lei fără TVA, adică aproape 1,7 milioane de euro cu tot cu TVA.

parcul-central-incepere-santier-gard-3
Cea mai interesantă și mai veche descoperire arheologică din Timișoara s-a făcut pe șantierul proaspăt deschis în Parcul Central. Arheologii au oprit lucrările pe o mică porțiune din șantier și continuă cercetările, după ce au scos la iveală fragmente din vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase ...5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor