Cum a scazut numarul cererilor de locuinte de la 6.000 la 500 la Primaria Timisoara

De A. Strugariu
2Comentarii
Cum a scazut numarul cererilor de locuinte de la 6.000 la 500 la Primaria Timisoara
© TION: Cum a scazut numarul cererilor de locuinte de la 6.000 la 500 la Primaria Timisoara
Dacă anul trecut pe această vreme la Primăria Timişoara erau peste 6.000 de cereri pentru atribuirea unei locuinţe din fondul locativ de stat, unele vechi de 20 de ani, acum pe lista de priorităţi a municipalităţii sunt doar vreo 500 de solicitări. Cum s-a ajuns la această ”performanţă”? S-au actualizat listele… Autorităţile locale intenţionează să mai cumpere un bloc de locuinţe după cel achiziţionat anul trecut în zona Polonă.

Aleşii locali timişoreni vor avea la următoarea şedinţă de consiliu local un proiect de hotărâre care prevede aprobarea listei de priorităţi pentru anul 2015, în vederea repartizării unei locuinţe din fondul locativ de stat sau socială. Pe această listă de priorităţi figurează, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, un număr de 536 persoane/ familii.

Cum se prezenta situaţia la începutul anului 2014? Erau mai multe liste de priorităţi, întocmite pe categorii de persoane – tineri căsătoriţi, crescuţi la casa copilului, pensionari, evacuaţi şi, grosul, cazuri sociale. Vorbim despre peste 6.000 de cereri (6.078) din partea persoanelor/ familiilor dornice să obţină un acoperiş deasupra capului de la primărie, din fondul locativ de stat al oraşului.

Unii aveau cereri depuse chiar în perioada 1990-1992. Pe lista tinerilor căsătoriţi, de exemplu, erau şi solicitări înregistrate… acum 20 de ani.

Cum a scăzut numărul la aproximativ 500 de cereri într-un an? Autoritățile locale au decis că este cazul să se facă ordine pe liste, au stabilit să se întocmească o singură listă, care să cuprindă toate categoriile, și au impus actualizarea cererilor.

Astfel, aleșii urmează să aprobe lista de priorități pe anul 2015 întocmită în urma solicitărilor și reconfirmărilor depuse de petenţi în cursul anului 2014, pe baza
căreia se vor repartiza locuinţele proprietate de stat, locuinţele sociale, precum şi cele aflate în proprietatea privată a Primăriei Municipiului Timişoara.

„Prin HCLMT nr. 388/01.08.2014 s-au aprobat noi criterii-cadru pentru stabilirea
ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de atribuire a unei locuinţe din fondul locativ de stat, cât şi cele sociale, şi întocmirea unei singure liste de priorități. La stabilirea ordinii de prioritate s-au luat în considerare cererile depuse în cursul anului 2014 și cele depuse în anii anteriori pentru persoanele care au depus formularul de reactualizare a cererii. Astfel, s-a întocmit lista de priorități pentru anul 2015, în conformitate cu prevederile HCLMT nr. 388/2014, pe această listă fiind încrise un număr de 536 persoane/ familii”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.

Sunt în continuare cereri cu o vechime de 17, 18 sau chiar 21-22 de ani, dar şi multe solicitări noi, înregistrate în cursul anului trecut.

Primăria Timişoara a achiziţionat în cursul anului trecut un nou bloc în zona Polonă, unde deţine mai multe imobile de locuinţe sociale, fiind distribuite aproximativ 100 de garsoniere şi apartamente cu două camere, pentru care beneficiarii plătesc o chirie modică. Potrivit city-managerului Sorin Drăgoi, se mai intenţionează cumpărarea unui bloc în aceeaşi zonă în cursul acestui an.

Oricum, primarul Nicolae Robu spune că până la urmă fiecare trebuie să-şi rezolve problema locuinţei.

„Nu putem deveni un oraș asistențial. Primăria nu rezolvă problema locuinței pentru mii și mii de cetățeni. Cel puțin în Timișoara nu există o astfel de orientare”, afirma edilul la împărţirea apartamentelor de pe Polonă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor