Cu apa cristalină în intersecție! Fântâna ornamentală cu leduri din Bălcescu costă 230.000 de euro

De Roxana Deaconescu
31Comentarii
Cu apa cristalină în intersecție! Fântâna ornamentală cu leduri din Bălcescu costă 230.000 de euro
© Fântâna de pe Pestalozzi, după ce s-a pus detergent în ea
Cea de-a cincea fântână ornamentală anunțată de Robu în intersecțiile din Timișoara se va face în Piața Bălcescu și va costa aproape 230.000 de euro. Consilierii locali sunt puși să aprobe studiul de fezabilitate. Va avea jeturi de tip „snowy foam” și jeturi „laminare cristaline”.

Undă verde pentru cea de-a cincea fântână ornamentală cu leduri a Timișoarei, care va fi amenajată în Piața Bălcescu și care va fi cea mai scumpă. Conform studiului de fezabilitate întocmit de Fountain Design SRL, ce urmează să fie adoptat joi de consilierii locali, construcția fântânii costă 228.464 de euro, mai exact 1 milion de lei, din care aproape 440.000 de lei doar construcțiile și montajul.

„Fântânile ornamentale, o inovație a civilizației moderne, reprezintă un obiect decorativ cu vechime. Fântânile arteziene au constituit dintotdeauna locuri care au atras și atrag public de toate vârstele. Imaginea apei, jocul jeturilor, zgomotul făcut de apa în cădere, aerul ozonificat din jur sunt câteva motive care ne fac să ne oprim în preajma lor. Necesitatea investiției este justificată de faptul că fântâna ornamentale cu joc de apă este binevenită într-un asemenea spațiu, aceasta având un rol nu doar decorativ, dar și unul biologic: stropii de apă ionizează aerul, având efect benefic asupra sănătății oamenilor într-o zonă deosebit de poluată din cauza traficului rutier intens”, se arată în proiectul de hotărâre pentru adoptarea studiului de fezabilitate.

Fântâna din Piața Bălcescu va avea jeturi tip „snowy foam” și jeturi „laminare cristaline”. În centrul bazinului vor fi montate un jet central cu Hmax=6,0m, un grup de 14 jeturi cu Hmax=4m, dispuse circular și amplasate într-un distribuitor din oțel inoxidabil cu diametrul de 2,5 metri, opt grupuri de câte trei jeturi cu Hmax=2,5m dispuse sub „formă de triunghi” și amplasate într-un distribuitor circular din oțel inoxidabil cu diametrul de 7,5m.

„Imaginea arteziană este completată de trei grupuri de câte 20 de jeturi laminare cristaline cu Hmax=2,0m, dispuse circular și amplasate în distribuitoare circulare din oțel inoxidabil cu diametrul de 6m și trei grupuri de câte 12,18, respectiv 18 jeturi laminare cristaline dispuse perimetral și amplasate în distribuitoare formă «arc de cerc» din oțel inoxidabil cu L=7,0m, iluminate cu proiectoare submersibile LED RGB. Jocurile de apă și lumini, zgomotul făcut de apa în cădere vor asigura o imagine spectaculoasă a fântânii ornamentale. Oportunitatea investiției este justificată de necesitatea îmbunătățirii aspectului zonei și punerea în valoare a spațiului amenajat, rezultând un plus de farmec și o ambianță plăcută”, transmit specialiștii.

În total, cele cinci fântâni vor costa primăria aproape 800.000 de euro, banii pentru investiții urmând să fie luați din bugetul local.

Vă reamintim, sensul giratoriu din Piața Iuliu Maniu, cel din zona Selgros de pe Calea Aradului, cel din Lipovei – de la intersecția străzilor Armoniei cu Ion Ionescu de la Brad, cel din zona Praktiker de pe Bd. Antenei și cel din Piața Bălcescu vor fi puse în evidență cu patru fântâni ornamentale, cu bazine mai mari sau mai mici, cu jeturi de apă iluminate cu ajutorul unor proiectoare cu led.

Fântâna ornamentală de la Selgros va costa 215.000 euro, puțin peste 1 milion de lei. Va avea un bazin cu un diametru de 18 metri, ce va fi construit din beton armat și pe care vor fi dispuse 165 jeturi iluminate cu 149 de lămpi.

Fântâna ornamentală din Calea Lipovei e puțin mai ieftină. Costă aproape 70.000 de euro, puțin peste 318.000 lei. Va avea un bazin cu diametrul de doar 6 metri, care va conține 13 jeturi iluminate de 14 lămpi LED RGB.

Și în Piața Iuliu Maniu va fi amenajată o astfel de fântână. Costă puțin peste 112.000 de euro, adică 533.000 de lei și va avea un bazin de 10 metri cu 37 de jeturi iluminate de 38 de lămpi.

Ceva mai scumpă este viitoarea fântână cu leduri din sensul giratoriu de la Praktiker, care are costuri estimate de 173.000 de euro, aproape 823.000 de lei. Bazinul va avea un diametru de 15 metri și va avea 89 de jeturi de apă ce vor fi iluminate de 90 de lămpi.

Vorbim despre un total de aproape 800.000 de euro, fiind foarte probabil ca prețul investițiilor să scadă puțin în urma licitațiilor pentru execuție.

Studiile de fezabilitate pentru cele cinci fântâni au fost întocmite de aceeași firmă, Fountain Design SRL din Zalău. Fiecare obiectiv ar trebui să fie gata în șase luni, din care patru sunt doar faza de execuție.

Reprezentanții PMT spun că în 2020 vom avea primele fântâni.

Articole pe aceeași temă:

Fântânile cu leduri din sensurile giratorii trec de SF. Patru costă peste jumătate de milion de euro31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor