Crama si gradina de vara din Piata 700, la licitatie

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
3Comentarii
Crama si gradina de vara din Piata 700, la licitatie
© Crama si gradina de vara din Piata 700, la licitatie (foto: arhiva)
Reprezentanții Primăriei Timișoara au decis în sfârșit să scoată la licitație spațiul cunoscut sub denumirea de „Restaurant Crama 700, cu grădina de vară”, după ce proprietatea municipalităţii din zona centrală a oraşului a fost lăsată vreme de ani în paragină. Este vorba, în total, de peste 1.000 de metri pătraţi. Imobilul, închiriat în trecut Fundaţiei Academice Culturale, a ajuns într-o stare dezastruoasă, iar autorităţile locale încă se judecă cu fostul chiriaş pentru plăţile restante.

Primăria Timişoara a decis să scoată la licitaţie spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din Piaţa 700 – „Restaurant Crama 700, cu grădina de vară”, după ce consilierii locali şi-au dat recent acordul pentru închirierea proprietăţii respective.

Vorbim despre un imobil cuprins în Lista monumentelor istorice ale judeţului Timiş, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

Situaţia acestui spaţiu a fost pusă pe tapet în anii trecuţi de viceprimarul Traian Stoia, edilul reclamând, încă din 2013, că Fundaţia Academică Culturală Timişoara (FACT), condusă de Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, ocupă abuziv proprietatea. Că refuză să părăsească acel spaţiu, pe care l-a avut închiriat de la primărie, deşi contractul cu municipalitatea expirase în 2012, iar chiriaşul acumulase deja datorii.

FACT a închiriat în 2007 spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situat în zona Pieţei 700, cunoscut sub denumirea de Restaurant Crama 700, cu destinaţia de centru cultural.

Ulterior, reprezentanţii municipalităţii au constatat că spaţiul era folosit de către SC Versatil Art SRL, societate având ca acţionar unic FACT, pentru activităţi de alimentaţie publică şi spectacole.

Din veniturile realizate de societate urmau să fie sprijinite obiectivele fundaţiei, care a iniţiat de-a lungul vremii diverse proiecte, cum ar fi realizarea unei halbe de bere gigant care a fost amplasată în oraş sau a unui felinar uriaş care să amintească de primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. Stoia afirma însă că acolo a fost de fapt o afacere, şi nici vorbă de activităţi culturale. În primăvara anului 2014, edilul anunţa că primăria a reuşit să reintre în posesia spaţiului, care era devastat, dar că mai are de recuperat bani de la fostul chiriaş. Aproape 300.000 de lei, spunea atunci Stoia. Iar în prezent există un proces pe rol pentru obligarea la plată, pentru o parte din spaţiul scos la licitaţie acum.

Viceprimarul afirma, încă de atunci, şi că există investitori interesaţi de spaţiul respectiv, investitori care ar vrea să facă acolo o berărie.

În cele din urmă, acum s-a ajuns la organizarea licitaţiei pentru închirierea Restaurantului Crama 700 şi a grădinii de vară.

Aleşii au decis în ce condiţii va fi închiriat spaţiul: pe o perioadă de 5 ani, preţul minim de pornire la licitaţie fiind de 10 euro/ mp/ lună pentru imobilul având suprafaţa utilă totală de 680 de metri pătraţi, respectiv jumătate din preţul adjudecat pentru grădina de vară, cu o suprafaţă de 495 metri pătraţi, şi doar pe perioada funcţionării, obligatorie cel puţin 6 luni pe an.

Va avea loc o licitaţie publică deschisă cu strigare, programată în data de 17 august 2015, de la ora 10, la primărie.

UPDATE. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, au existat trei procese cu cei de la FACT, pentru obligarea fundaţiei la achitarea unor sume de bani restante, respectiv eliberarea spaţiului în trecut. În două municipalitatea a avut câştig de cauză, iar ultima acţiune a fost respinsă, dar autorităţile locale anunţă că va fi depusă o contestaţie.

Articole pe aceeași temă:

Stoia vrea sa-l evacueze pe Garboni: spune ca ocupa ilegal un spatiu al Primariei Timisoara!

Primaria Timisoara s-a ales cu un spatiu devastat in zona Pietei 700, dupa ce l-a dat in chirie3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor