Continua greva la Primaria Dumbravita. Angajatii vor inapoi sporurile salariale taiate

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
5Comentarii
Continua greva la Primaria Dumbravita. Angajatii vor inapoi sporurile salariale taiate
© TION: Continua greva la Primaria Dumbravita
La Primăria Dumbrăvița continuă greva. După ce angajații au oprit lucrul luni, pentru că li s-au tăiat sporurile salariale, acțiunea de protest continuă și marți. Angajații au sistat activitatea, iar pe ușa primăriei a fost pus un afiș pe care scrie „Grevă”.

Sporurile tăiate înseamnă, pentru fiecare angajat, 600-700 de lei – cu atât se diminuează, în medie, salariul fiecărui funcționar din Primăria Dumbrăvița. Asta dacă ținem cont de faptul că salariile angajaților din această primărie înseamnă în jur de 800 – 1200 de lei (fără sporuri, care au fost tăiate). În asemenea condiții, vorba primarului din localitate, „nu poți să ceri performanță de la un om pe care nu-l plătești și să-l mai faci să și zâmbească în fața contribuabilului”. Decizia de a tăia sporurile salariale vine în urma unei hotărâri a Curții de Conturi, care consideră aceste sporuri ilegale și a cerut conducătorilor primăriei să le taie. Luni a avut loc o întâlnire la Primăria Dumbrăvița cu reprezentanții sindicatelor, primarul și angajații. Reprezentanții angajaților spun însă că nu s-a găsit o soluție pentru dezamorsarea situației. Aproximativ 30 de angajați ai Primăriei Dumbrăvița sunt în grevă.

„Credeam că cineva ia atitudine de dezamorsare a conflictului, dar văd că acest lucru nu s-a întâmplat. Cu toate riscurile de tăiere a zilei de lucru suntem în continuare în grevă. Relațiile conflictului de muncă sunt și mai încordate. Conflictul continuă și nu se lucrează”, spune Nicolae Constantin, angajat al Primăriei Dumbrăvița la Direcția de Dezvoltare.

Primarul Dumbrăviței, Victor Malac, se va duce marți la Instituția Prefectului Timiș pentru a căuta o soluție împreună cu reprezentantul Guvernului în teritoriu.

„Urmează să mă consult cu un avocat, să văd dacă pot să fac ceva. A fost o sentință definitivă și trebuia să o pun în aplicare, nu aveam ce să fac. Eu am trimis decizia la prefectură. Eu îi înțeleg pe angajați, dar nu am ce să fac mai mult de atât. În 2014, în luna septembrie, a fost auditul, Curtea de Conturi. Printre măsurile luate mi-au spus să diminuez și sporul de dispozitiv și drepturile speciale, că nu sunt legale. Atunci, noi i-am dat în judecată, și pe perioada cât am fost în judecată am dat în continuare aceste sporuri. În noiembrie am pierdut și recursul, pentru că am făcut recrus, și trebuia să pun în aplicarea hotărârea judecătorească. Am dat dispoziție în decembrie ca cu 1 ianuarie să nu se mai dea sporurile de dispozitiv și drepturile speciale – aproximativ 600 de lei, destul de mult pentru un funcționar care are cam 1200 de lei. Eu nu am putut să-i opresc să facă grevă, e dreptul lor. Încercăm să găsim o soluție. Poate că la nivel județean sau național se va găsi o soluție. Nu poți să ceri performanță de la un om pe care nu-l plătești și să-l mai faci să și zâmbească în fața contribuabilului”, spune Victor Malac, primarul Dumbrăviței.

UPDATE. Angajații Primăriei Dumbrăvița atacă în instanță decizia de tăiere a sporurilor salariale

Greva a continuat și marți la Primăria Dumbrăvița, dar nu se știe dacă va continua și miercuri. Primarul localității s-a întâlnit din nou, marți, cu reprezentanții sindicatelor și angajați. Concluzia? Se va declanșa o acțiune în instanță.

De data aceasta angajații se vor îndrepta împotriva deciziei primarului de a le tăia sporurile salariale (în cuantum de aproximativ 600 de lei de persoană) începând cu luna ianuarie a anului 2016.

„Se vor înainta mâine pentru partea de personal contractual actele în instanță contra deciziei primarului și apoi se vor înainta actele în instanță și pentru partea de bugetari. Acum a rămas la latitudinea oamenilor dacă mai fac grevă sau nu. Sunt păreri și păreri. Din punct de vedere pecuniar… la noi e un fiasco, nu s-a rezolvat nimic” , spune Nicolae Constantin.

Alte articole pe aceeași temă:

Greva la Primaria Dumbravita. Angajatii protesteaza impotriva taierii sporurilor salariale5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor