Consultatii gratuite la Spitalul Judetean Timisoara pentru pacientii cu diabet

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Consultatii gratuite la Spitalul Judetean Timisoara pentru pacientii cu diabet
© TION: Consultatii gratuite la Spitalul Judetean Timisoara pentru pacientii cu diabet
Pacienţii cu diabet, care au senzaţii de durere, arsuri sau amorțeală în talpa piciorului sunt aşteptaţi la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a se testa. Testele sunt gratuite, iar rezervările se fac telefonic. Programul începe în 2 decembrie.

Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara continuă acțiunile de screening pentru pacienți. Noul program, desfășurat în colaborare cu Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, constă în evaluarea clinică și testarea computerizată specifică a pacienților cu neuropatie diabetică, în mod gratuit. „Punem prevenția în practică” este deviza de la care s-a pornit acest program, care durează trei luni.

Programul de screening se derulează în ambulatorul de specialitate al Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, camera 1, începând cu 2 decembrie 2014. Consultul va fi realizat pe baza unei programări telefonice la numărul 0748331111.

“Noi ne propunem să ne adresăm pacientului. Pacientul este cel care dimineaţă de dimineaţă trebuie să-şi examineze talpa, el este cel care-şi alege gheata cu care umblă. Când are o problemă trebuie să ştie la cine să se adreseze”, spune prof. dr. Mihai Ionac, şef Secție Chirurgie Vasculară. Potrivit statisticilor, 28.000 de persoane din județul Timiș suferă de diabet și iau tratament. În realitate, numărul bolnavilor este dublu, însă jumătate din pacienți nu știu că au diabet. Cabinetul este dotat cu două aparate performante, unul de proveninenţă americană, altul de provenienţă canadiană, cu ajutorul cărora pot fi testaţi cei care se adresează unităţii sanitare”, explică doctorul Sorin Barac, specialist în Chirurgie Plastică şi Reconstructivă la Clinica de Chirurgie Vasculară. Testul durează aproximativ o oră.

În România sunt înregistrați 255.000 de pacienti cu diabet zaharat. Diabetul zaharat afectează întregul organism și concomitent mai mulți nervi de la nivelul membrelor superioare și inferioare (neuropatie periferică). Această complicatie a diabetului afectează pană la 30% din pacienti, spun medicii. Simptomele neuropatiei periferice sunt diferite de la pacient la pacient, dar în general se manifestă prin senzații de durere, arsuri, amorțeală, care poate evolua pană la anestezia tălpii. Pacienții au senzația de “pierdere a contactului cu pământul”, care determină tulburări de echilibru. Cu timpul, picioarele pacienților pot suferi modificări de formă și pot să apară ulcere plantare (răni în talpă).

În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din 6 pacienți cu diabet va ajunge la amputație de membru. Neuropatia diabetică poate beneficia de tratament medicamentos însă compresia cronică (componenta principală a simptomatologiei) se poata trata prin tratament microchirurgical, decompresia de nerv. Decompresia realizează eliberarea nervilor periferici comprimati, corectându-se astfel unul din factorii principali care a dus la apariția simptomatologiei. La peste 80% din pacienții la care se practică interventia chirurgicală se produce ameliorarea marcată sau dispariția simptomelor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !